Jön a zeneszerzés mesterséges csodája


2023.02.24 - Balatonica
fekete-fehér hangszórók

Régóta álmodozol arról, hogy saját zenéket írj, de sajnos nincs meg hozzá a zenei felkészültséged vagy az eszközpark? Nemsokára egyik sem lesz akadály az önjelölt komponisták előtt. A Google új fejlesztése azt ígéri, hogy szöveges instrukciókból, dudorászásból vagy fütyülésből is teljes zeneműveket tud gyártani. De mi lesz a jogdíjakkal?




Veszprémben épp a mesterséges intelligencia jövőnket formáló szerepéről tartanak nemzetközi konferenciát, miközben a nagyvilágból hetente érkeznek tudományos hírek AI-vezérelt vadonatúj technológiákról. Az egyik ilyen bejelentés a Google friss szoftveréről, a zenéket gyártó MusicLM-ről járta be a világsajtót. 

A fejlesztés lényege, hogy a becsatornázott mesterséges intelligencia a felhasználók szöveges instrukciói alapján pillanatok alatt legyárt máskülönben összetett kreatív munkát igénylő zenei futamokat. A fejlesztők példákkal is szemléltették, mi mindenre van lehetőség. Az egyik ilyen begépelt utasítás így szólt: Legyen olyan, mint egy videójáték háttérzenéje. Pörgős és lendületes, fülbemászó elektromos gitár riffel. A zene ismétlődő és könnyen megjegyezhető, de váratlan hangokkal, mint például cintányérok vagy dobpergés. Ennyiből áll az alkotói folyamat, a többit elvégzi az alkalmazás.

 

 

Az ötlet nem teljesen új, korábban (szintén a Google-nél) az AudioLM-projekt kísérelt meg valami hasonlót, de a beharangozó szerint egyik korábbi próbálkozás sem tudott olyan kifinomult hangminőséget előállítani, mint a MusicLM. Továbbá az utasítások sem lehetettek ennyire árnyaltak az előző verziókban. A legnagyobb kihívás az AI-alapú zeneszerzésnél (mondjuk a képek hasonló eljárással való legyártásához képest), hogy a kész műnek lesz egy időbeli kiterjedése is, amit nagyon bonyolult előre beprogramozni. Állítólag ebben is áttörés várható most.

A szoftver jelenleg egy 5500 zeneműből álló adatbázist vesz mintának a működése továbbfejlesztéséhez (a mesterséges intelligencia ugye a folyamatos használattól fejlődik, kvázi így gyakorol, hogy minél jobb legyen), amelyre a szerzői jogukról lemondott zenészek töltötték fel a sokrétű zenei anyagokat, a kutatást elősegítendő. Szintén kísérleti funkció, hogy fütyüléssel vagy dúdolással is el lehet indítani az alkalmazás fantáziáját, akár ezekből a töredékekből is képes teljes új műveket komponálni a szoftver. Mivel egyelőre nem zárható ki, hogy olyan melódiákat fog rögtönözni, amelyekre korábban egy-egy humán zeneművész is gondolt már, a szerzői jogviták elkerülése miatt a nagyközönség számára egyelőre nem hozzáférhető a MuiscLM. Nyilván csak idő kérdése, addig meg lekottázhatjuk elméletben a számunkra ideális zenét, előbb-utóbb úgyis a fülünkben fog csengeni a dallam.

 

Forrás: euronews, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MAGYAR ZENÉSZEK HÚZZÁK SIKERSOROZATOKBAN

>> HÍRESSÉGEKKEL CHATELHETSZ. DE MIRŐL?

>> BÉKEÉPÍTÉS KULTÚRÁVAL ÉS OKTATÁSSAL