Békeépítés kultúrával és oktatással


2023.02.22 - Balatonica
rubik kockákból csavarodó forma

A napokban zajlik az ötödik UNESCO MOST Téli Iskola, amelynek a magyar kulturális főváros, Veszprém, azon belül is a Pannon Egyetem ad otthont. A tudományos rendezvényre a világ minden sarkából érkeznek tudósok, hogy megvitassák a jövőnket érintő sürgető kihívásokat. Az előadásokba online is bekapcsolódhatunk.




Az 5. UNESCO MOST Téli Iskola idei kiadása, cím szerint Rugalmasság bizonytalanság idején: Békeépítés kultúra és oktatás révén, betekintést nyújt a kultúra összetett, sokszínű, vitatott és változó fogalmainak átalakulásába. Az idei program a jövő megalkotására és annak újragondolására összpontosít, miközben választ keres korunk aktuális problémáinak megoldására. A tudományos konferencia kísérletet tesz arra, hogy szembenézzen a háborúval, a környezeti válsággal, a migrációs kérdésekkel és a digitális technológiák gyors fejlődésének következményeivel.

A rendezvénysorozat olyan konkrét témákkal foglalkozik, mint a közösségi média és az algoritmikus világrend, a mesterséges intelligencia jövője, a digitális jólét meghatározása. A konferencia témái közé tartozik a társadalmi interakció új formájaként megjelenő inkluzív terek elemzése, különös tekintettel a videojátékok virtuális helyszíneire.

Kerekasztal-beszélgetésben vitatják meg a fiatalok kultúrafelfogását, a múlt hatását a jelenre, specifikusan a traumák hatását napjaink válsághelyzeteire. Az ukrajnai fegyveres konfliktus várható következményeit, az úgynevezett puha/lágy hatalom és a kulturális diplomácia új definícióit, a transzkulturalizmus és a határok funkcióját, a felelősségvállalást a globális válságban, a poszthumanizmust.

 

Megnyitó a Hangvillában

 

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, amelynek létrehozásáról 1945. novemberében hoztak megállapodást, Magyarország pedig 1948. szeptember 14. óta tagja. Az UNESCO MOST rendezvénysorozat minden évben egy asztalhoz ülteti Európa és az egész világ vezető tudósait, eszmecseréjük elősegíti a jövőre való nevelést és a kultúrákon átívelő dinamikus együttműködést. A tanácskozásokat és előadásokat kulturális programok színesítik Tihanyban és Veszprémben.

Az esemény az alábbi linken online követhető:

https://www.youtube.com/live/7nV-ibpLvZA?feature=share

A rendezvény szervezői: az UNESCO Kulturális Örökség-menedzsment és Fenntarthatósági Tanszéke, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK), a Pannon Egyetem, valamint a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet Alapítvány (ISES Alapítvány). 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával jött létre.

 

Forrás: veszprembalaton2023, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HOGYAN SZERESSÜK AZ ADATAINKAT?

>> KÉPREGÉNYKÉSZÍTÉS, KRIMIÍRÁS, GRAFFITI MŰHELY