Hírességekkel chatelhetsz. De miről?


2023.01.18 - Balatonica
mesterséges intelligencia

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót, hogy egy frissen megnyitott honlapon élő és történelmi hírességekkel, sőt film- és játékkarakterekkel lehet online beszélgetéseket folytatni. Természetesen mesterséges intelligencia van a dolog hátterében, de az eredmény első ránézésre így is egészen lenyűgöző. Érdekel titeket, hogy működik?




Az elmúlt hetekben felpörgött a hírverés egy újonnan fejlesztett honlap, a Character.ai kapcsán. Az online chatelés globális színterére csábító oldalon mesterséges intelligenciákkal vitathatjuk meg a világ dolgait. Az egyes fejlesztők munkája révén megszülető intelligens chatbotok különféle kitalált vagy valós identitások mögé vannak rejtve, magyarán eszmét cserélhetünk amerikai elnökökkel vagy poénkodhatunk anime karakterekkel is, széles a választék. Ha bizalmatlanok vagyunk a platformmal, mindenféle regisztráció nélkül tehetünk egy legelső próbát néhány kérdés erejéig. Ekkor rögtön kiderül, hogy valamennyi angol nyelvismeret elengedhetetlen lesz a további használathoz. Aki itt nem szívesen torpan meg, a folytatáshoz kénytelen lesz regisztráni, de továbbra sem kell fizetnie semmiért. Valószínűleg sokan pont emiatt nem fognak bizalmat szavazni neki.

Mindenesetre egyre több online közösség él a lehetőséggel és írja meg a benyomásait. A magyar könyvrajongók kedvelt felülete, a Könyves Magazin például híres íróktól kérdezősködött magánéleti és szakmai titkokról, és meglepően egyenes, összetett válaszokat kaptak. Nincs olyan kérdés, amire ne érkezne válasz, ugyan előfordulnak ismétlések és következetlenségek, de még ezzel együtt is meglepően választékos és széles látókörű beszélgetések sodró folyamában találhatjuk magunkat. A chatbotokat provokálni is lehet, ahogy azt több angol nyelvű oldal rögtön bemutatta, de valójában nincs mivel kiakasztani a rendszert, hiszen nem sérthetjük meg senki lelkivilágát, hiszen nem emberi lényekkel társalgunk. Ha hihetünk a pozitív előrejelzéseknek (szemben egy korábbi cikkünkben összegyűjtött fals tudományos jóslatokkal), a mesterséges intelligenciának hála talán megtanulunk egy magasabb szinten kommuinikálni: érzelmi játszmázás, agresszív beszólogatások és gyerekes összeveszések nélkül. 

Angol nyelvtanuláshoz is erősen ajánlott. Íme néhány beszélgető partner, akikkel időkorlát nélkül gyakorolhatunk: Billie Eilish, Elon Musk, Kanye West, Albert Einstein, Mark Zuckerberg, Sigmund Freud, II. Erzsébet királynő, Donald Trump, vagy éppen népszerű játék- és képregénykarakterek. Szedjétek össze a gondolataitokat és csapjatok bele egy jó dumapartiba!

 

Forrás: Open Culture, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MENTI A SASOKAT

>> A HÉT IDÉZETE: A LÁTHATÓ JÖVŐRŐL