Magyar zenészek húzzák sikersorozatokban


2023.01.29 - Balatonica
zenei stúdió keverőpult

Vég nélkül faljuk az amerikai sorozatokat, mondván, hogy a magyarok úgysem tudnának ilyen profi munkát végezni. Talán felülbíráljuk ezt a sommás véleményt, ha tudomásunkra jut, hogy a sorozatokban hallható eredeti zenék jelentős részét magyarországi stúdiókban veszik fel, magyar zenészekkel. Voltaképp hogy is zajlik ez a gyakorlatban?




A kultura.hu exkluzív interjújából kiderül, hogy a Budapest Scoring zenei stúdiót működtető Sapszon Bálint zeneszerzőt mi motiválta 2012-ben, amikor a semmiből létrehozta a tévés és filmes zenéket rögzítő vállalkozását. Elmondása szerint csupán a hollywoodi keresletet kellett összekötnie a magyarországi kínálattal. Lévén, hogy Magyarországról indult, képben volt a hazai paletta sokszínűségéről, személyesen ismerte a kiváló zenészeket és a szakképzett hangmérnököket. Ugyanakkor 2007-ben kiköltözött Los Angelesbe, ahol eleinte filmzeneszerzéssel és hangszereléssel foglalkozott, de aztán adta magát, hogy elkezdjen a két zenei világ között közvetíteni. 

A beszélgetésből továbbá kiderül, hogy egyre több úgynevezett scoring zenekar van a világban, a régiónkban pádául Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban is, de London és Los Angeles után hozzánk, Magyarországra érkeznek a legnagyobb számban a szuperprodukciók zenei utómunkálatai

A Budapest Scoring legújabb kiemelt munkái

 

A budapesti stúdió filmekkel és sorozatokkal felváltva dolgozik együtt. Az eddigi legnagyobb sikereik között tartják számon a négy Oscart bezsebelt dél-koreai Élősködőket, vagy a Tűnj el! című kultikus horrorvígjátékot, valamint a Disney-csatornára gyártott Star Wars animációs projekteket (Rebels, Bad Batch), továbbá olyan világsikerű sorozatokat, mint a Squid Game (Nyerd meg az életed), az Outlander (A kívülálló), a Foundation (Alapítvány) vagy a Kobra Kai folytatásokat, amelyekben tehát mind a Budapest Scoring zenéje hallható.

Legújabb büszkeségük Tim Burton Netflix-re gyártott fantáziája, a Wednesday, amelyben a címszereplő cselló szólóit Ölveti Mátyással vették fel, az Oscar-díjas zeneszerző Danny Elfman áldásával, akinek egyébként elég volt online bejelentkeznie, így a tengerentúlról is élőben tudta instruálni a zenekart. Ezen a linken belehallgathattok az elsőrangú végeredménybe. Ha igazak a hírek, indulhat a következő évad forgatása. Mostantól figyeljétek a magyar zenészek neveit a végefőcím alatt!

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KIHAGYHATATLAN MAGYAR MOZIPREMIEREK

>> ÁTADTÁK AZ IDEI MAGYAR MOZGÓKÉP DÍJAKAT VESZPRÉMBEN