Jobb lesz a Balaton vízminősége


2023.08.31 - Balatonica
tiszta víz tenyér

A Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés 2021 tavaszán indult. A projekt megvalósítása során 11 balatoni vízfolyáson történnek különféle beavatkozások és megvalósul a nádas szűrőmezők reaktiválása, így hosszútávon is kezelhetőek lesznek a tó vízminőségét érintő problémák.




A beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg 5,139 milliárd forintból, melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként. A projekt kivitelezője a SZABADICS Építőipari Zrt.

A fejlesztés három projektrészt tartalmaz: a Lesence-rendszer fejlesztését Szigliget, Raposka, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita települések érintésével; a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukcióját; a Kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukcióját.

A KÖV-csatorna, a Lesence-patak és a Nemesvitai-árok monitoring állomásainak felépítményi munkálatai jelenleg is zajlanak. A Lesence-szűrőmező helyszínén pedig folynak a vonalas és felületi kotrások, elvégzik a fenékleürítő műtárgy építését és kivezető bukó műtárgyak felújítását. Több helyszínen (Tapolca-patak, Kétöles-patak) már befejeződtek az egyes részfeladatok. A teljes beruházást várhatóan 2023. november közepére fejezi be a kivitelező cég.

A szemléltető galériáért kattintsatok ide.

 

Forrás: berek.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> VISSZACSÖKKENT 100 CENTIRE A BALATON VÍZSZINTJE

>> FENNTARTHATÓ JÓLÉT – HOGY CSINÁLJUK?