Vajon mit főznek a Jókai Majálison?


2023.04.06 - Balatonica
bográcsok nyílt tűz fölött

Irodalom és gasztronómia: április 28-29. között harminckettedik alkalommal rendezik meg a Jókai napokat az emlékházban és a Koloska-völgyben. Ezt követi az április 30-án és május 1-én hatodjára megtartott múzeumi majális Balatonfüred kiállítóhelyein. A szerteágazó programsorozatnak a város számtalan pontja ad otthont.




A nagy magyar mesemondónak, Jókai Mórnak és az ő élet- és kultúraszeretetének állít emléket minden évben a Jókai Napok és Jókai Majális Balatonfüreden. Az ünnepi programsorozat keretében az író egykori balatonfüredi villájában berendezett emlékházban, illetve a szomszédos Vaszary Galériában tartanak irodalmi és színházi estet, könyvbemutatókat, sajátos tárlatvezetést (jó idő esetén mindkét helyszín kiköltözködik a hozzájuk tartozó kertekbe), valamint a Koloska-völgyben (kedvelt piknikező hely a várostól északra található erdei tanösvény mentén) rendeznek hagyományos Jókai bablevesfőző-versenyt. Bemutatkozik a vadonatúj Modern Műtár, az Arácsi Tájháznál pedig májusfát állítanak. Az összes program a május 1-i hosszú hétvégén látogatható.

Köztudott, hogy Jókai Mór Budapest mellett legszívesebben Balatonfüreden tartózkodott, ahol több nagy művét (például Az arany embert) is írta. Az író 1854-ben, 32 évesen egy hajókirándulás alkalmával kötött ki először a településen, amelybe azonnal beleszeretett és elhatározta, hogy telket vásárol. A füredi villa 1873-ra épült fel teljesen, a család 20 éven át töltötte ott a tavaszi, illetve a nyári időszakot. Akkoriban alig épült villa körülötte, leginkább szántóföldek vették körül, így a Jókai-ház egyenes lelátást biztosított a Balatonra. A füredi épület 1889-ig maradt a Jókaiak tulajdona, mikor is az író, felesége halálát követően, eladta. Végül évek múltán a család visszavásárolta, a látogatók előtt emlékházként 1954-ben nyitotta meg kapuját.  

 

 

A főzőversenyről itt megtalálható a nevezéshez szükséges tájékoztatás.

Forrás: balatonfured.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÉLJEN MÁJUS 1-JE, ÉLJEN A STRANDSZEZON! (2022)

>> TAVASZRA ELKÉSZÜL BALATONFÜRED ÚJ RENDEZVÉNYTERE