Így rendezd be az íróasztalod környékét!


2023.01.09 - Balatonica
íróasztal fehér hálószobában

Január második hétfője hagyományosan a munkahelyi íróasztalunk rendszerezésének a napja. Kevesen tudják, hogy egy koszos munkafelület az ott eltöltött időmennyiség miatt sokszorosan egészségtelenebb, mint egy takarítás előtt álló mosdó. Nézzük meg, mi minden kell még az ideális munkasarok kialakításához!




HANG ÉS FÉNY

A legelső tennivaló a jobb munkahelyi közérzet érdekében, hogy beállítjuk a komfortos zajszintet, a tükröződést és a világítást. Ha van rá lehetőségünk, nagy, nyitott ablakok közelében helyezzük el a munkafelületeket. A fény természetesen jótékony hatással lesz a hangulatunkra, energiáinkra és figyelmünkre. A világítással és a háttérzajokkal kapcsolatos problémákat néhány egyszerű termék, például tükröződésmentes képernyők és válaszfalak hozzáadásával tudjuk megoldani. Vannak, akik ki tudják szűrni az irodák és kávézók fehér zaját, mások erre képtelenek. Az egyszerű lépések közé tartozhat a hangelnyelő panelek felszerelése azokban a helyiségekben, ahol zaj keletkezik, vagy lehet, hogy minőségi fejhallgatókba kell beruháznunk. A maihoz hasonló szürke napokon egy jó érzékkel kiválasztott, energikus lejátszási lista is csodákat tehet. Mi a Balatonica Radiót nyugodt szívvel ajánljuk erre a célra is (a play gombot megtaláljátok a lap tetején).

SZAGOK

Pici befektetés, de annál nagyobb minőségbeli változást hozhat a munkában: szerezzünk be illóolaj párologtatókat, másnéven aroma diffúzorokat! Az ízlésünkhöz és aktuális igényeinkhez jól megválasztott illatok hangulatfokozóak és motiválóak, nem beszeélve arról, hogy tisztán tartják a levegőt körülöttünk. A borsmenta illóolajok például sokaknál koncentrált eredményeket hoznak. Más illatok abban segítenek, hogy szellemileg és lelkileg üdék maradjunk, de kaphatunk olyan aromákat is, melyeknek hála egzotikus, napsütötte helyekre képzelhetjük magunkat. Ezek közül mindegyiktől garantáltan nyugodtabb lesz a munkahelyünk légköre.

TESTTARTÁS

A kényszerű otthonról dolgozás hónapjaiban mindenki egy életre megtanulta, hogy a helyes testtartásra célszerű odafigyelni. Az ergonomikus munkahelyi bútorok és berendezések (egyeseknél az álló íróasztalok, másoknál a több monitor használata) reflektorfénybe kerültek az egészségünk megőrzéséért indított kampányokban, de jobb, ha tudjuk: mindez csak részben válasz a sokrétű kihívásra. Egész egyszerűen oda kell figyelnünk, hogyan ülünk ás állunk, ha pedig nem tudjuk, gyógytornászok segítségével meg kell tanulnunk. Kezdetnek az is bőven megteszi, ha gyakori szüneteket iktatunk be, és rendszeres időközönként egyszerű nyújtásokkal átmozgatjuk a testünket, a végtagjainkat, a fontosabb izomcsoportokat. Fontos tehát az irodai szék, amin egész nap ülünk, de még fontosabb, hogy időnként felálljunk onnan!

TÖBB MUNKAFELÜLET

Sok szó esett korábban arról, hogy a tökéletesen kiválasztott billentyűzet, egér, az íróasztal magassága és mérete mennyire döntő jelentőségűek. Ugyan sok megfontolandó, hasznos konkrétum van ezekben a javaslatokban, kissé mégis elterelik a lényegről a figyelmet: az egész napos egy helyben ücsörgés egészségtelen. Olyan munkabázist érdemes kialakítanunk, ami arra késztet minket, hogy ide-oda mozogjunk a térben, bármennyire is rugdalózunk az ötlet ellen első hallásra. Ennek érdekében munkafázisok szerint elkülönített, párhuzamosan aktív munkafelületeket érdemes nyitnunk. Vegyünk egyszerű példákat: a nyomtatót tegyük az asztaltól odébb, a találkozókat (akár online is!) tartsuk egy másik sarokból, a nassoláshoz menjünk ki a konyhába, stb. A kulcs tehát a folyamatos mozgás a térben. E célból olyan teret kell berendeznünk, amely megkönnyíti a különböző munkapontok közötti sétálgatást, ez tehát a lényeg.

HŐMÉRSÉKLET

A végére hagytuk, pedig az idei szezon slágertémája volt: találjuk meg a flott munkavégzést támogató ideális szobahőmérsékletet. A különböző testtípusok eltérő hőmérsékleti preferenciákkal járnak. Mit is jelent ez? Lesznek, akik 25 fokban is fáznak, mások 20 fok felett izzadni kezdenek. A fenntartott testmozgás egyébként ezen a problémán is segít, de ugyanezért fontos a fények megfelelő beállítása és a párologtatók, vagy akár a helyes testtartással együttjáró helyes légzési technikák. Ha a zavaró (hideg/meleg) hőfok miatt nem megy a munka és azonnali javulásra vágyunk, inkább az öltözetből induljunk ki, mintsem a fűtési rendszerünkből. A hideg hónapokban és kihűlt irodákban szokjunk rá az atlétatrikóra, a jégeralsóra és a duplazoknikra. Akárhogy is, a rossz munkakedvet mindig vegyük komolyan, keressünk rá az okára, és igenis próbáljunk ki alternatív megoldásokat!

 

Forrás: interia.com, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> SPORTOLJ FŐZÉSSEL ÉS KERTÉSZKEDÉSSEL!

>> A NAGY KÉKSÉG - BALATONI SZUVENÍREK

>> 5 EGYSZERŰ VÁLTOZTATÁSSAL MELEGEBB LESZ A SZOBÁBAN