5 egyszerű változtatással melegebb lesz a szobában


2022.10.05 - Balatonica
kiskutya plédben

Egyik napról a másikra beköszöntött az ősz. A szellőztetési praktikák és a légkondis használati útmutatók tanulmányozása helyett egyszeriben időszerű lett, hogy a lakásunk melegen tartására gyűjtsünk be hasznos gyakorlati tippeket. Az alábbi ötletek apróságok, de jótékony hatásuk feltétlen érződni fog.




Szórjuk tele szőnyeggel a padlót

Tévhit, hogy felfázni akkor szoktunk, ha mezítláb mászkálunk a hideg padlózaton. A vérkeringésünknek és a közérzetünknek mégis jót teszünk, ha burkolt, meleg felülettel találkozik a talpunk. Különösen ajánlott gyapjú szőnyeget beszerezni, hiszen a gyapjú természetes hőszigetelő. Egész pontosan egyensúlyba hozza a páratartalmat a helyiségben, miközben a szálak felszívják és felszabadítják a vízgőzt. Érdemes a munka- és étkezőterek alá beigazítani őket.

 

Időben húzzuk szét és vissza a függönyöket

Pici odafigyeléssel a javunkra fordíthatjuk a természeti erőforrásokat. A napfény, még a nagy hidegben pislákoló napocska is, jelentős mértékben melegíti a belső tereket, ha közben az ablakokat jól szigetelten bezárva tartjuk. Nézzük ki jó előre mikor kel és nyugszik a nap és használjuk ki minden percét az ingyen energiának. Lehetőleg vastag függönyöket tegyünk fel a hidegebb hónapokra és mindig húzzuk őket be időben, mert az egész nap összegyűlt meleg pillanatokon belül ki tud szökni. 

Tartsuk zárva az ajtókat

Ugyan divat lett szellősre nyitni a tereket, a nappalit az étkezővel, a hálót a terasszal, a konyhát a kamrával, de nyilván maradtak még nyílászárók a lakásban. Ha például a fürdőszoba vagy a gyerekszoba ajtaja egész nap tárva nyitva marad, az esti lefekvés idejére biztosan kihűlnek ezek a terek. Északibb országokban szokás a kulcslyukakat is betömni valami vattaszerű anyaggal, hogy ott se járjon át a hideg levegő.

Rendezzük át a teret a fűtőtestek körül

A radiátorok elé soha ne toljunk ágyat, kanapét, mert azok elzárják a fűtött levegő útját. Az ülő-és fekvőbútorok vagy az íróasztal ideális esetben viszonylag közel maradnak a fűtőtestekhez, mégsem közvetlen melléjük vannak beszorítva. A kényelmesebb légmozgáshoz szabadon kell hagynunk egy keskeny folyosót a bútorok és a fal között. Sokat jelent, ha közvetlenül a radiátor fölé polcokat szerelünk, mert akkor a meleg levegőt nem a mennyezetre eresztjük rá, hanem a szoba közepe felé tereljük.

Figyeljünk az apró részletekre

Egészen pici részletek is hozzá tudnak járulni a kellemesebb hőérzethez. Étkezéshez, esti filmnézéshez gyújtstunk meg egy-egy gyertyát a közelünkben lévő dohányzóasztalon. Több réteg takaróval, lepedővel, ágyneműhuzattal bugyoláljuk be a bútorainkat. Ha lehetőségünk van rá, szerezzünk be elektromos ágymelegítőt. Mivel senki nem látja, nem kell csilivilit venni. Szükség esetén a padló szegélyléceit szigeteljük újra. A sötétebb bútorok és felületek elnyelik a természetes és mesterséges fényt, cserébe hőt sugároznak vissza a szobába. A kárpitozott bútorok ugyancsak hozzájárulnak a melegebb, otthonosabb szobahőmérséklethez. A fafelületekkel ugyanez a helyzet. Megannyi remek ötlet, de persze végszükségben kapcsoljuk be a fűtést.

 

Forrás: Ideal Home, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LUXUSSÁTOR ÉS FA TETEJÉN HÁZIKÓ

>> NYARALÁS PAZARLÁS NÉLKÜL