Így készülj a száraz novemberre!


2023.10.23 - Balatonica
gyümölcsitalok befőttes poharakban

Idén is meghirdette a Kék Pont Alapítvány a Száraz November kihívást, amelyben az alkohol egy hónapon át való elhagyására szólítanak fel. A kampány az alkoholbetegségre, a függőségre hívja fel a figyelmet, azonban nem a nagyivóknak ajánlják, hanem azoknak, akik heti rendszerességgel fogyasztanak alkoholt és most kipróbálnák, milyen nélküle.




Száraz (azaz alkoholmentes) hónapokat világszerte mindenfelé tartanak. A naphire.hu a Daily Mail cikkét szemlézte, amelyben Karen Tyrell, a Drinkaware jótékonysági szervezet vezérigazgatója a száraz hónapok egészségügyi előnyeit mutatja be, heti felosztásban.

Az első héten már érezhetőek a változások, ennyi alkoholmentes nap után ugyanis már sokkal frissebben, kipihentebben ébredünk. Ennek az az oka, hogy az alkohol megzavarja az alvási ciklus egy nagyon fontos szakaszát, az REM (rapid eye movement - gyors szemmozgás) szakaszt, emiatt pedig másnap mindig fáradtabbnak érezzük magunkat, függetlenül attól, hogy valójában hány órát is aludtunk. Az alkohol ezen kívül depresszív hatású, és erősítheti a szorongást, így a józanság a mentális egészségét is javíthatja.

A második tiszta héten már az arcbőrünk is sokkal ragyogóbb lehet. Az alkohol ugyanis kiszáríthatja a bőrt, így puffadtnak, fénytelennek és száraznak tűnik. Hetente több mint 14 egység alkohol – ami hat korsó sörnek vagy 10 kis pohár bornak felel meg – rendszeres elfogyasztása italmentes napok nélkül károsítja a májat, hosszú távon ez sárgaságot, a bőr és a szemfehérje sárgulását okozhatja, ami súlyos, alkohollal összefüggő májbetegség jele.

A harmadik héten már a mérleg is kevesebbet mutathat. Egy korsó sör több mint 200 kalóriát tartalmaz, egy 175 ml-es pohár borban pedig több mint 150 kalória van. Nagyjából annyi, mint egy fánkban.

A negyedik, alkoholmentesen töltött héttel pedig már rengeteget teszünk az egészségünkért. Ha csak egy hónapra hagyjuk abba az ivást, akkor a májunk lehetőséget kap arra, hogy elkezdje helyreállítani önmagát és regenerálja sejtjeit. Az alkoholt sajnos hét különböző ráktípussal hozták összefüggésbe, beleértve a bélrákot, a mellrákot, a májrákot és a szájrákot. 

 

Forrás: naphire.hu / DailyMail, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> CSENDSÉTA, CSENDKÓSTOLÓK: XIV. CSENDNAPOK

>> MELYIK EURÓPAI ORSZÁGBAN ISZNAK A LEGTÖBBET?