Csendséta, csendkóstolók: XIV. CSENDNAPOK


2023.10.08 - Balatonica
semmiben lebegő lótusz

2023-ban ismét Csendnapok a Művészetek Háza szervezésében. A 14. alkalommal életre hívott rendezvénysorozat a megszokott módon − az Advent előtti időszakban − október-november folyamán az elmélyülést, a befelé fordulást, a belső harmónia megteremtésének segítését tűzi célul maga elé. Erdőfürdő, csendséta, művészetterápiás foglalkozások.




Mai felgyorsult és lármás világunkban, amikor az ember számára feldolgozhatatlan mennyiségű információ vesz körül bennünket, egyre nehezebb a belső harmóniánkat megteremteni, megőrizni. Ennek egyik módja az időszakonkénti elvonulás, a tudatos befelé fordulás. Sok embernek ezt tanulnia kell – ezt tanítják, segítik a Csendnapok rendezvénysorozat programjainak előadói, vezetői.

Csendséta – a veszprémi vár tövében 1-1,5 órás séta együtt, néma csöndben, a környezet hangjaira, látványára, és belsőnkre figyelve. A sétát követően közös meditáció Kálazi Ági reikimester vezetésével. Erdőfürdő – a japán sinrin-joku módszere azon túl, hogy erősíti az immunrendszert, karbantartja a vérnyomást, csökkenti a stresszt, közelebb visz bennünket a természethez. Nagyné Kozma Ildikó nyugalmazott tanár, klímareferens vezetésével a városban lévő erdős területek egyikén találkozunk a természettel.

Csendkóstoló – az elmúlt években a Veszprém környéki szakrális helyeken járt. Ebben az évben visszatérünk Tihanyba, de most nem a kolostorba, hanem Bernáth András és Peter Thouars festőművészek vendégeként a kiállításukba, a Tihanyi Apátság galériájába.

Csendterápia – saját belsőnket megismerhetjük a művészet, a kreatív alkotó tevékenység segítségével. Bognár Tibor művészetterapeuta vezetésével alkalmanként 12 résztvevő vehet részt a háromórás belső utazáson, amely emlékeink, érzéseink rejtett zugaiba irányít bennünket. Előadások, beszélgetések A belső csend megtalálásának eszköze lehet a művészet.

Csendtémák – társadalmi, szociológiai problémák is a Csendnapok fókuszában vannak. Korábbban vendég volt siket hölgy, vak újságíró. Idén a társadalom perifériáján élők szélesebb körének problémáit elemezzük, a függőségekkel élőktől a hajléktalanokig. A megoldásokat keresők: dr. Ládonyi Zsuzsanna egyetemi docens, szociális szakember, coach, dr. Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi szakmai koordinátora.

 

Forrás: veszpreminfo, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FOTÓKÖRKÉP: ŐSZI TERMÉSZETJÁRÓK

>> BALATONI MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA