Idén nyáron durván támadhatnak a szúnyogok


2024.02.20 - Balatonica
ablak függöny

Ősszel még arról cikkeztünk, hogy rengeteg szúnyogot irtottak a sok esőzés után, a szakértők most azt jósolják, hogy újfent durva szúnyoginváziónak nézhetünk elébe idény nyáron, köszönhetően a csapadékkal jócskán telítődött talajnak.




Sáringer-Kenyeres Tamás entomológus (rovarkutató) az InfoRádióban beszélt arról, elmúlt napok tavaszias időjárása kedvezett a szúnyogok megjelenések és terjedésének, de most még nem jelentenek nagyobb veszélyt ránk. A valódi problémát az jelenti, hogy mostanában a megszokottnál sokkal több szúnyoglárva jelent meg, aminek az az oka, hogy az elmúlt fél-háromnegyed évben rendkívül sok csapadék hullott le egyszerre, melynek következtében telítődtek a talajok.

Zala és Vas vármegyében, valamint több alföldi országrészen is hatalmas belvízterületek vannak, és ezeken a helyeken még a kevesebb lehullott csapadék sem tud elszivárogni, hanem megáll, ami kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének, illetve a szúnyogok szaporodásának. Amikor a magasabb hőmérséklet hatására ezeken a vidékeken is megindul a felmelegedés, tömegesen kelnek ki a tojások, a lárvák pedig kifejlődnek és kirajzanak.

A rovartani szakértő szerint februárban még nem kell elkezdeni a szúnyoggyérítést, márciusban viszont már fel kell készülni rá.

 

Forrás: inforadio.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EZÉRT VÉDEKEZZÜNK IDŐBEN A SZÚNYOGOK ELLEN!

>> RENGETEG SZÚNYOGOT IRTOTTAK A CSAPADÉKOS HÓNAPOK UTÁN