Rengeteg szúnyogot irtottak a csapadékos hónapok után


2023.09.19 - Balatonica
szúnyogháló kert

Lezárult az idei központi szúnyoggyérítési program, április óta 1089 településen és Budapest nyolc kerületében került sor a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre. A tavalyi aszályos év után az idei szezon különösen sok munkát adott a szakembereknek.
A program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint április óta 916 066 hektárnyi területet kezeltek a szakemberek. A korábbi évekhez képest nagyobb területen zajlott biológiai lárvagyérítés. A szúnyoglárvákat elpusztító biológiai készítményt a Balatonnál, a Velencei- és Tisza-tónál, valamint a jelentősebb folyók mentén, összesen 36 270 hektárnyi területen alkalmazták.

Hangsúlyozták, hogy a csapadékos tavasz és nyár kedvezett a csípőszúnyogok szaporodásának, ezért sokszor olyan területeken is nagy számban jelentek meg a vérszívók, ahol korábban nem kellett gyéríteni. A katasztrófavédelem koordinálta szúnyoggyérítés elsődlegesen a víz közeli településekre terjed ki, ahol a szúnyogok számát csak szervezetten, régiós szinten lehet eredményesen csökkenteni. A felhőszakadások, a folyók többszöri áradása főleg a Duna mentén és a Dunántúlon jelentett kihívást a szúnyogok elleni küzdelemben. Ezeken a területeken a védekezés célja az extrém ártalom elfogadható szintre csökkentése volt.

Titeket mennyire csíptek a szúnyogok idén nyáron?

 

Forrás: hirbalaton / MTI, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EZÉRT VÉDEKEZZÜNK IDŐBEN A SZÚNYOGOK ELLEN!

>> VISSZACSÖKKENT 100 CENTIRE A BALATON VÍZSZINTJE