Helikoni tehetségkutató húsz kategóriában


2024.03.17 - Balatonica
színes zsírkréták

A Helikoni Ünnepségek egy kétévente megrendezésre kerülő középiskolás tehetségkutató és kulturális seregszemle. A versengés 20 művészeti kategóriában zajlik, szakértő zsűri elött. Legközelebb: 2024. ÁPRILIS 25-27. között Keszthelyen!




A Helikon, mint kulturális esemény lassan kétszáz éves múltra tekint vissza. Az alapító, gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg első alkalommal a keszthelyi Helikoni Ünnepségeket a helybéli gimnázium, a Georgikon és a zeneiskola tanulóinak, valamint a kor jeles, dunántúli íróinak, költőinek részvételével. Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak, felújításukra a 20. század első felében tettek először kísérletet. A rendezvény csak 1958-ban, három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére került ismételten megrendezésre már iskolai vetélkedőként. A 90-es évekig tartó időszakban a rendezvény többször is átalakult, a helyi szervezők a negyven év alatt próbálták a kulturális és művészeti rendezvényt életben tartani. A rendszerváltást követően a rendezés joga visszakerült a városhoz.

Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek a 14 és 18 év közötti korosztály rendezvénye. Jelen formájában a rendezvény legfőbb célja, hogy szervezett versengés formájában lehetőséget biztosítson a középiskolás korosztály számára a különböző művészeti ágakban elért felkészültségük bemutatására. A Helikon alapkoncepciója, hogy kizárólag az iskolák által kiválasztásra kerülő, az adott művészeti ágban legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó tanulók érkezzenek a keszthelyi megmérettetésre. 

A 20 kategória: VEGYESKAR, LEÁNYKAR, KAMARAKÓRUS, KOMOLYZENE-HANSZERSZÓLÓ, KOMOLYZENE-SZÓLÓÉNEK, KOMOLYZENE-KAMARA, NÉPZENE, NÉPDAL, NÉPTÁNC SZÓLÓ ÉS KAMARA, NÉPTÁNC EGYÜTTES, KÖNNYŰZENE ÉNEK SZÓLÓ ÉS DUÓ, KÖNNYŰZENE ÉS ÉNEK EGYÜTTES ÉS ZENEKAR, MOZGÁSMŰVÉSZET ÉS MODERNTÁNC SZÓLÓ ÉS DUÓ, MOZGÁSMŰVÉSZET ÉS MODERNTÁNC CSOPORT, EGYÉB, VIZUÁLIS MŰVÉSZETEK, MOZGÓKÉP ÉS MULTIMÉDIA, VERS- ÉS PRÓZAMONDÁS, IRODALMI ALKOTÁS, SZÍNJÁTSZÁS.

A hagyományokhoz híven az idei Helikon alatt is lehetőséget biztosítanak a helikoni színpadokon – a Fő téri Nagyszínpadon, valamint a várkerti Kisszínpadon – a versenyen kívüli szereplésekre. A Tiéd A Színpad jelentkezési határideje: április 11.

 

 

Forrás: helikoniunnepsegek.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MEGÚJULT A BALATON IKONIKUS SZÁLLODÁJA

>> LADY HAMILTON SZOBROT KAP A BALATONGYÖRÖKI SZÉPKILÁTÓNÁL