Megújult a Balaton ikonikus szállodája


2023.02.13 - Balatonica
Hotel Helikon Keszthelyen

1971-es megnyitása óta Keszthely város ikonikus épülete a tízemeletes Hotel Helikon. A mostanra elkészült felújítás is megőrizte az épület eredeti megjelenését, de a beltéri korszerűsítés átalakításokkal járt. A nyári átadás óta gőzerővel működő szálloda új imázsfilmmel enged bepillantást a homlokzat mögé.




A Hotel Helikon 1968 és 1971 között épült fel, hosszabb zárvatartás után idén szeptembertől újra foglalható. Tolnay Lajos építész a korszakban elvárt szocialista-modernista stílust ötletes megoldásokkal díszítette fel. Minden szoba a Balatonra néz, de egyikből sem lehet belátni a szomszéd erkélyére. A szállodából csigalépcső vezet egy mesterséges szigetre, így a vendégeknek saját strandjuk van. Elhelyezkedése egészen kivételes. A balatoni panorámás étterembe az utcáról is foglalhatunk asztalt, a tetőteraszról belátni a végtelen víztükröt.

Ami újdonság, hogy a szobák egy részét egybenyitották, így a korábbi 240-ről 176-ra csökkent a számuk, viszont nagyobb terekben élvezhető a pihenés. A Keszthelyi TV pedig azt is megmutatta, ahogy éjszakánként fényjáték fogadja az arra járókat. A piros, fehér, zöld csíkok mellett a szivárvány több árnyalata jelenik meg a teljes homlokzaton. A színek a vízen és aktuálisan a jégpáncélon is tükröződnek. 

A Helikon eredetileg a Festetics család által 1765-ben alapított keszthelyi műemlékkönyvtár neve (a görög mitológiában a múzsák lakhelye). A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közlése szerint az 1960-as évektől annyi vendég érkezett Keszthelyre, hogy a város kénytelen volt új szállodaépületet nyitni nekik. Végül sikerült a partszakasz egyik legnagyobb szálláshelyét megépíteniük, amelynek az 1971. május 9-i hivatalos bejárásán  a szemkápráztató belső kialakítás és a fűthető szobák voltak a legnagyobb szenzációi. 

Profilja szerint sport- (későbbi nevén wellness) szálló, amennyiben a kezdetektől törekedett az aktív pihenéshez változatos szolgáltatásokat nyújtani. Ugyanakkor előszeretettel választják konferenciák és reprezentatív események színhelyeként is. 1995 májusában itt tartották a közép-európai államfők találkozóját (Göncz Árpáddal és Lech Wałęsával), 1997-ben pedig Keszthely város fennállásának 750. évfordulóját. 

 

Forrás: mkvm.hu, Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

KAPCSOLÓDÓ

>> HOSSZABB ÉS ÜTŐSEBB LESZ A KESZTHELYFEST

>> MI IGAZ A BALATON MESÉIBŐL?