Francia filmek özönlik el a hazai mozikat


2024.01.30 - Balatonica
párizsi híd rózsaszínben

A Francia Intézet szervezésében idén február 28. és március 10. között tartják a 14. Frankofón Filmnapokat. A nevezett filmek közül számos a világ legnagyobb fesztiváljain bizonyított már, és a legtöbbjüket később országos forgalmazásban is láthatjuk.




A Frankofón Filmnapok nyitófilmje A három testőr: Milady lesz, Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green főszereplésével. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásának második része legalább olyan látványosnak ígérkezik, mint a tavaly bemutatott első. 

Az idei program egyik legizgalmasabb darabja az anyai szeretet és ragaszkodás pontos és torokszorító természetrajzát ábrázoló Mindent egy lapra című film, amelyben a főhős egyedülálló anya, aki két fiút nevel. Egy éjszaka a kisebbik egyedül marad a lakásban, és megsérül. A hatóságok kivonulnak és elviszik a gyereket. A film arról az elszánt küzdelemről szól, hogy az anya visszaszerezze a kisfiát. A Cannes-i Filmfesztiválon tomboló sikert aratott a világpremier.

 

 

A Cannes-ban debütált filmek közül egy seregnyi különleges alkotás érkezik el a fesztiválra. Itt lesz például a négy díjat kapott tunéziai–francia dokumentumfilm, a Négy nővér, melyben Olfa négy lánya közül kettőt felfalt a dzsihád farkasa, a két fiatalabbat pedig kimentette a gyermekvédelem. Nehéz történet ez reményről, lázadásról, hagyományról, erőszakról, testvéri szeretetről és magáról a tunéziai társadalomról. Ugyancsak Cannes-ban mutatták be a Bonnard - Egy festő szerelme című romantikus életrajzi filmet a nagy francia festőről, Pierre Bonnard-ról és feleségéről, Marthe-ról valamint a Salem című költői és hipnotikus erejű, felkavaró alkotást is, mely arról szól, hogy az ember még a legnehezebb helyzetben sem adja fel a reményt.

Képviseltetve lesznek a közönségkedvenc műfajok is. A tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt a Vadállat című bűnügyi-romantikus sci-fi Léa Seydoux-val, Bertrand Bonello rendezésében. A műfajok izgalmas keveréke a 21. század egyik legnagyobb hatású és legvirtuózabb rendezőjének boszorkánykonyhájából. A közeli jövőben, amikor már mindent a mesterséges intelligencia irányít, az érzelmek veszélyforrást jelentenek. Szintén ott debütált az Őszi sanzon Guillaume Canet-val, melyben Mathieu és Alice több mint egy évtized után véletlenül újra találkoznak. Végül az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok vicces, ugyanakkor szívhez szóló családi film egy kutya és egy robot különös barátságáról.

 

Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> GYALOGOLJUK KERESZTÜL-KASUL EURÓPÁT!

>> ÜNNEPEKKOR BEDUGULT REPTEREK. MELYIKET KERÜLJÜK?