Ünnepekkor bedugult repterek. Melyiket kerüljük?


2022.12.08 - Balatonica
fiatal férfi reptéri váróban ül

Heti hír, hogy Szaud-Arábia megareptér építésébe fogott. De kikkel fog versenybe szállni? A polgári repülés világnapján felsoroljuk a téli szünet legforgalmasabb reptereit az elmúlt évek statisztikái alapján. Segítünk: nem Európában dugul be elsőként a légi forgalom.




Pekingi nemzetközi repülőtér

Peking első nemzetközi repterét 1958-ban adták át, első nemzetközi járatát a pakisztáni Iszlámábádból fogadta, de 1972-ben itt szállt le az Air Force One elnöki különgép is, fedélzetén Richard Nixonnal. Három termináljából a legújabb a 2008-as pekingi olimpia idejére készült el. Ezt követően Ázsia legforgalmasabb repülőtere lett. A karácsonyi nyüzsgésben másfél milliónál is több utas foglal innen járatot. 

 

Dubaji nemzetközi repülőtér 

A dubaji légi közlekedés története 1937-re nyúlik vissza: abban az évben indultak először útnak nemzetközi járatok (keletre Karacsiba, nyugatra Southamptonba). A nemzetközi repülőtér építését Rashid bin Saeed Al Maktoum sejk rendelte el 1959-ben, de csak 7 évvel később került sor az ünnepélyes átadásra. A következő évtizedekben felgyorsultak a fejlesztések és bővítések, mígnem a 21. századra a világ egyik legmagasabb nemzetközi utasforgalmáért felelt, évi átlag 88 millió utassal. Rekord számú 400 ezer embert foglalkoztat. Hármas terminálja a világ eddigi legnagyobb fogadócsarnoka.

 

Hartsfield–Jackson nemzetközi repülőtér, Atlanta

Atlanta városközpontjától 11 kilométerre, egy elhagyatott autóversenypályára épült a jelenlegi reptér korai változata, a helyi Coca-Cola cég busás támogatásával. Az első járatot Floridába indították 1926-ban, de tíz év sem kellett hozzá, hogy New York és Chicago után az ország harmadik legnépszerűbb repterévé nőjje ki magát. A második világháborúban átmenetileg katonai reptérré alakították. A háború utáni időszakban a déli államok kiemelt beruházásaként kezelték. Mai nevét az építkezésekért felelős két atlantai polgármesterről (William B. Hartsfield és Maynard Jackson) kapta. Jelenleg öt párhuzamos kifutópályájával és napi 1000 induló járatával a világ legforgalmasabb légi közlekedési csomópontja

 

Haneda nemzetközi repülőtér, Tokió

Haneda eredetileg egy kisváros volt a Tokiói-öbölben, amit a főváros 1930-ban pontosan azért csatolt magához, hogy ott repteret építhessen. A második világháborúban a japánok katonai repülésirányító központjaként szolgált, ezért a győztes amerikaiak egyik első dolga volt elfoglalni azt. A város 1952-ig amerikai megszállás alatt állt, tehát a repteret is ők fejlesztették ezekben az években (a koreai háborúban ennek stratégiai jelentősége is volt). Az 1964-es olimpiára átadott egysínű monovasút (Tokyo Monorail) már a japánok saját fejlesztése, ami világelső közlekedéstechnikával kötötte a repteret a városmaghoz. A közelmúltban átadott harmadik termináljával visszalépett a prémium ligába: elsősorban hosszútávú és üzleti járatokra szakosodott.

 

Soekarno-Hatta nemzetközi repülőtér, Jakarta

Az összes közül a legfiatalabb nemzetközi megareptér, 1985-ben kezdte meg a működését Jáva szigetén, nevét Indonézia első elnökéről (Sukarno) és alelnökéről (Mohammad Hatta) kapta. Építészetileg az egyetlen ebben a mezőnyben, amely egyedi minőséget képvisel. A francia Paul Andreu tervei alapján egy széles legyező formává állnak össze az egymás mellett sorakozó pavilonok, amelyek ráadásul egy őshonos növényekkel benépesített óriáskertet ölelnek körbe, ahogy a belső terek is népművészeti díszítésekkel játszanak (a későbbi felújítások óta egyszerűsödött a design). Fiatal kora ellenére számos technikai kihívással és növekvő kapacitáshiánnyal küzd, folyamatos korszerűsítésre szorul. A tervek szerint 2025-re orvosolják ezeket.

További rendkívüli ünnepi forgalmat lebonyolító repterek a világban: Los Angeles-i nemzetközi repülőtérHongkongi nemzetközi repülőtérO’Hare nemzetközi repülőtér, ChicagoSanghaj-Putungi nemzetközi repülőtérSzingapúr-Changi repülőtér, és csak ezek után jön be a képbe Európa, a londoni Heathrow repülőtérrel, de ne tévesszen meg senkit az Igazából szerelem idilli reptéri jelenete: Karácsony környékén ez is dugig van.

 

Forrás: Daily Mail, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ:

>> IDE UTAZZUNK, HA OKTÓBERI FORRÓSÁGRA VÁGYUNK

>> 5 FESTŐI TÓVIDÉK ÖT KONTINENSEN