A hét idézete az édes életről


2022.12.12 - Balatonica
egy doboz bonbon

Kihirdették az idei Golden Globe-díjkiosztó jelöltjeinek névsorát. A külföldi kritikusok által összeválogatott címlistán több sütés-főzéssel kapcsolatos új bemutató is szerepel. Ezek mentén emlékeznénk egy lassan 30 éves, egykori fődíjas műremek, a Forrest Gump csokievéssel kapcsolatos életbölcsességére.




A 2022-es év bő filmterméséből válogató Golden Globe-díj zsűri több olyan filmet és sorozatot is a legjobbak közé kevert, amelyek a konyhaművészetről mondanak el valami személyeset vagy újszerűt.

A MENÜ (The Menu): Mark Mylod egyszerre hideglelős és játékosan fejtörő konyha-horrorjában egy sor A-kategóriás színész igyekszik rájönni a tökéletesség titkára, vagy leginkább leszámolni azzal, miközben a világ legunikálisabb ételkölteményeit fogyasztják egy milliárdos privát étteremszigetén. A kivétel nélkül hibátlan alakítások közül a két főszereplőt: Anya-Taylor Joyt és Ralph Fiennes-t jelölték a díjra.

A SZOMORÚSÁG HÁROMSZÖGE (Triangle of Sadness): A svéd Robert Östlund Cannes-ban már díjazott koprodukciós filmje a leggazdagabb, a valóságtól leginkább elszakadt globális elitek világáról mesél gyilkos kedvű, maró gúnnyal. A fejezetekre osztott hosszú alkotásból a középső rész egy luxushajó milliárdos utasai közé vezeti be a nézőt és az ott folytatott gátlástalan pénzszórásról és zabálásról fest visszataszító képet, miközben szégyentelenül megnevetteti a kiéhezett nézőket. A zsűri vette a szatírikus humort, hiszen a legjobb vígjáték kategóriában osztott rá jelölést.

A MACKÓ (The Bear): Vadonatúj sorozat, amelyben a főhős (Jeremy Allen White) egy chicagói fine dining étteremből keveredik haza a család lepattant szendvicsezőjébe. A tipikusan elrajzolt és mégis szerethető jellemkarakterek létrehozzák azt a közösségi hangulatot, amiért mégiscsak érdemes törzsvendéggé válni és vissza-visszajárni a kültelki falatozóba, a középszerű körülmények ellenére. A sorozatot és a főszereplőt egyaránt jelölték.

A FEHÉR LÓTUSZ (The White Lotus): A második évadában ugyancsak sziporkázó sorozat a szállodaipar, a welness kultúra és a luxusnyaralásukat töltő kiváltságos kevesek pellengérre állítása. A kritikus górcső alá vett szállodavendégekről sorozatban derülnek ki a tetszetős felszín alatti mocskos titkok. Az évadok végére már annak drukkolunk, hogy legalább egy-két menthető lélek maradjon a szerencsétlen gazdagok között. Az idei évad Szicílián játszódik, így az éttermi jelenetekben a mediterrán konyha finomságai után csoroghat a nyálunk. Idén négy díjért versenyeznek a sorozat alkotói.

Ennyi beharangozó után nézzünk meg egy régi klasszikus filmjelenetet:

A filmből vett idézetet ráhúzhatjuk a túlkínálat korában hozott esetleges választásainkra is; magyarul így szól:

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: az ember nem tudhatja, mit vesz belőle.

 

Forrás: Decider, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MINDEZ BELEFÉR A MIKULÁS-CSIZMÁBA!

>> TILL ATTILA KENYÉRFORRADALMA VESZPRÉMBE ÉR