Juharsziruppal is édesíthetjük a karácsonyi menüt


2022.12.17 - Balatonica
juharszirup üvegcsékben kisasztalon

A kanadaiak nemzeti édeskéje, a juharszirup ezekben a napokban a legkelendőbb. Pontosan miből is készül, mennyire egészséges, és végeredményben mit lehet belőle készíteni a karácsonyi asztalra? Minderről röviden olvashattok lejjebb.




Miből is készül? 

Úgy állítják elő, hogy a juharfa cukros, vizes nedvét többszörösen leszűrik és üvegcsékbe kimérik. Több változata ismert: világos, extra világos, médium, borostyán sötét.

Mennyire egészséges?

A juharszirup tömegének 66-67 százaléka cukor, tehát nem kimondottan fogyaszt, azonban értékes ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat tartalmaz, ezért valószínűleg egészségesebb a cukornál. A kóros elhízásért felelősnek megtett magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnál pedig határozottan egészségesebb.

Honnan ered? 

Kizárólag Kanada dél-keleti régiójában és néhány új-angliai USA-államban (pl. Vermont, New Hampshire) termelik. Az eredettörténet szerint valamely északi indián törzsben egyszer juharfalevél esett az innivalóba, onnantól tudják, hogy finoman édesíti az ízeket. A gyarmatosítás óta folyamatosan fejlesztik a kinyerés módozatait. Manapság vákuumos pumpával csapolják meg a juharfákat.

 

 

Mit készítsünk belőle (gyorsan) az ünnepi asztalra? 

Belinkelünk ide három nagyon más hangulatú receptet, ahol ugyanúgy a juharszirup adja az egyedi ízvilágot. Lenne itt egy előétel-saláta: a juharsziruppal és mustárral sütött répa. Utána kipróbálhatjátok a szezonális húsos ételekhez tökéletesen passzoló köretváltozatot: a pekándiós-juharszirupos édesburgonyát. Végül álljatok neki az egyik legbiztosabb desszert-receptnek, a juharszirupos karácsonyi keksznek. Néha megéri átfűszerezni a régi hagyományokat!

 

Forrás: marieclaire, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A HÉT IDÉZETE AZ ÉDES ÉLETRŐL

>> GESZTENYÉBŐL VARÁZSOLT FINCSI DESSZERTEK