Ezért ne együnk maradékokat!


2022.11.25 - Balatonica
ódon mosogató edényekkel tele

A Black Friday és a Hálaadás habzsolásai után felgyűlt maradékokat az úgynevezett Sinkie Day során (ez lenne ma) kanalazzák be vagy tüntetik el másképp az amerikai családok. A felmelegített maradékokkal azonban érdemes óvatosan bánni. Na de miért is?




A Sinkie Day (idén erre a hétvégére esik) elnevezés a sink (mosogató) szóból ered, és arra utal, hogy miután az ünnepi (Háladás napi) vacsora, sütés-főzés, felfordulás másnapján épp befejeztük a rendrakást, értelemszerűen újra megéhezünk, eleve tele van a hűtő a tegnapról maradt finomságokkal, de semmi kedvünk megint összekoszolni az edényeket, ezért a mosogató fölé hajolva, műanyag dobozokból tömjük magunkba a mikrózott kajátMagyarul morzsaparti. Veletek előfordult már ilyesmi? Ha igen, akkor sinkie becenévre hallgattok az amerikai konyhaszleng szerint. De akkor is, ha kocsiban vezetés közben, a hűtő ajtajának támaszkodva vagy a boltból kilépve, az utcán feltépve a csomagolást kezdtek el befalni valamit. 

Nyilván időnként mindenkire váratlan helyzetekben jön rá az evési inger, de ha rendszeresítjük az étkezés ezen kapkodós formáját, többféle veszélynek tesszük ki magunkat. A probléma sok-sok rétegből áll össze. Köztudott, hogy a főétkezések közötti snackek semmi jót nem ígérnek. A leginkább pótcselekvésként elkövetett majszolás gyors elhízáshoz, rossz fogakhoz és egyfajta függéshez is vezethet. A gyorsaság a második hiba: ha nem ülünk le az asztalhoz, garantáltan a kelleténél sietősebben végzünk az étellel, ami viszont felesleges megterheléssel jár a belső szerveink, főleg a gyomor kárára. Végül a felmelegítés tetőzi a bajokat. Ugyan a korunkbeli hűtők akár 48 óránál hosszabbb ideig is konzerválják a készételeket, valójában már másnap megjelennek benne olyan baktériumok, amelyeket egyelőre látni-szagolni nem tudunk, de a bélrendszernek már okozhatnak kellemetlenséget.

 

Hűtőláda a '60-as évekből (Fortepan, Bauer Sándor adománya)

 

A fentieken kívül az ájurvédikus konyha még egy plusz figyelmeztetéssel toldja meg a morzsapartizás elleni tudományos érvek sorát. Az Ájurvéda az ősi India többezer éves hagyományos orvos- és természettudományi rendszere. Meglehetősen szigorú étel-rendszerezésük alapján minden 3 óránál régebbi étel úgynevezett tamasik kategóriába esik, azaz a szervezetünkre káros. Egész pontosan lustasággal és alacsony energiaszinttel jár a maradékok elfogyasztása. Eképp a szattvikus (gyógyító hatású) ételek is rövid időn belül elveszítik gyógyító erejüket. Mi több, ha rendszeresítjük az újramelegített étkezéseket, hosszabb távon pesszimisták és önbizalomhiányosak leszünk, mondják az indiai tanítók. Ti hányszor esztek frissen készült melegételt egy héten?

 

Forrás: Healthshots, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI SEGÍT A MÁSNAPOSSÁGON?

>> CSAKIS EZT FOGYASZD LEFEKVÉS ELŐTT!