Ennyit fizetünk a szomszédos autópályák használatáért


2023.05.12 - Balatonica
horvátországi autópálya hegyek tenger

Csehország most jelentette be, hogy bevezetik az egynapos pályamatricát, ráadásul a következő két évben mintegy 200 kilométer új sztrádát adnak át a forgalomnak. Ennek apropóján körképet adunk arról, hogy jelenleg mennyibe kerül személygépkocsival felhajtani a szomszédos autópályákra.




A NAPHÍRE tudósított róla, hogy Martin Kupka, a cseh közlekedésügyi miniszter felvázolta, miképp változnak a cseh sztrádadíjak az európai uniós irányelvek alapján. Az egynapos elektromos sztrádamatrica 200 koronába (3300 HUF) fog kerülni, az éves matrica ára 2300 koronára (37 950 HUF) emelkedik, a havi sztrádabélyeg viszont 430 koronára (7095 HUF), a tíznapos pedig 270 koronára (4455 HUF) csökken. Mi a helyzet a szomszédos országokban? 

Mivel az Európai Unióban nincs egységes autópálya használati díjazás, illetve az egyes rendszerek eltérnek egymástól (megkülönböztetünk kilométer-alapú elszámolást, autópálya matricás rendszert és kapus díjfizető megoldást), így minden határátlépésnél újra ellenőriznünk kell, mikor, hol, mennyiért és hogyan válthatjuk meg az úthasználatot. A legtöbb országban előre, online is megvásárolhatjuk a szükséges matricát.

Horvátország 2023. január 1-jén belépett az euró- és a schengeni övezetbe, azaz nincs határellenőrzés és a matricákért is euróval fizethetünk. A horvátországi autópályadíjak egy útra vannak meghatározva, és kapus rendszer működik. Így például a határtól Zágrábig 5,8 eurót fizetünk. Ha több autópálya-szakaszon haladunk át a végső célállomásig, akkor a különálló szakaszok díjait kell összeadni. Így jön ki, hogy Plitvicei-tavakig 8,3 eurót, Rijekáig 15 eurót, Zadarig 22,3 eurót, Splitig 29,8 eurót fizetünk ki összesen. Az árak mindig a személygépkocsikra értendők.  

Szlovéniában az autópálya e-matrica árak személyautókra 2023-ban a következők: a 7 napos matrica 15 euróba, a havi matrica 30 euróba, az éves matrica 110 euróba kerül. Ausztriában úgyszintén matricás és online díjrendszer áll rendelkezésre: a 10 napos matrica 9,90 euróért, a kéthavi matrica 29 euróért, az éves matrica 96,90 euróért. Szlovákia elektronikus díjrendszerében a 10 naposért 12 eurót, a haviért 17 eurót, az évesért 60 eurót fizetünk.

Kicsivel odébb vannak olyan országok is (Németország, Hollandia), ahol személygépkocsiknak az összes szakaszon ingyenes az autópálya használata. Ilyen nagyvonalú bejelentésre a régiónkban egyelőre aligha számíthatunk.

 

Forrás: naphíre / autópályamatrica.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÁLOMÚT A HORVÁT TENGERPARTRA

>> ALKATRÉSZEKBŐL ÚJ SZOBROT AVATTAK A DÖRGICSEI AUTÓGYŰJTEMÉNYBEN