Alkatrészekből új szobrot avattak a dörgicsei autógyűjteményben


2023.01.28 - Balatonica
piros oldtimer autó

A Balaton-felvidéki Dörgicsén 2020 szeptembere óta bejelentkezéssel látogatható Kaáli professzor privát veteránjármű-gyűjteménye. Az oldtimer gépkocsikat és motorbicikliket felvonultató 140 tételes kiállítás a maga nemében egyedülálló az országban. A napokban fémszobrot avattak: egy gépelemekből összeforrasztott vadlovat, a Ford Mustang világhírű logója alapján.




Tudtátok, hogy nem kell jövő nyárig várni – amikor is a menetrendszerűen Keszthelyen vagy Balatonfüreden megtartott veteránautó-versenyek esedékesek – ha év közben is oldtimer jármű ritkaságokat szeretnénk élőben csodálni? 

Kaáli Nagy Géza professzor, az egykori Kaáli Intézetek alapítója, az elmúlt években létrehozta Magyarország legnagyobb és legváltozatosabb jármű gyűjteményét a Balaton-felvidék festői településén, Dörgicsén. A Kaáli Autó-Motor Múzeumot eleinte kizárólag a professzor barátai látogatták, de 2020 szeptemberétől bárki bejelentkezhet csoportos vezetésre. 

A lenyűgöző gyűjtemény 140 darabja között egyaránt találunk ikonikus motorbicikliket és világhírű autómodelleket, magyar és külföldi gyártmányokat vegyesen. A professzor például hazahozta az USA-ban vásárolt Harley-Davidson FXRX Low Rider motorbiciklijét, de láthatók azok a családi motorok is (jellemzően a volt szocialista országokból valók), amelyek a professzor édesapjának a tulajdonában voltak. A gépkocsik között több olyan jármű akad, amelyből Magyarországon csupán egyetlen példány található. A fő helyen a 109 éves F.N. Model 1950s szerepel. (A nyitóképre a Messerschmitt KR200 bubiautó került).

A múzeum 2023-as járműkiadványa

A legfrissebb szerzemény azonban se nem autó, se nem motor, hanem egy vágtázó lóról mintázott művészeti alkotás. Nem véletlenül ismerős a látvány, hiszen a Ford Mustang nevezetes emblémáját dolgozza fel, amit egyébként a magyar származású Keresztes Károly dizájnolt meg 1964-ben. A kortárs szobrot ugyancsak hazai művész készítette, Barta János szolnoki fémszobrász, aki arról ismert, hogy roncstelepekről szerzett gépelemekből (fogaskerekekből, csapágyakból, láncokból és hajtókarokból) készít anatómiai pontosságú szobrokat, többnyire különféle állatokról. A másfél méteres mű a továbbiakban a múzeumban látható, egy 1971-es gyártmányú Ford Mustanggal a háttérben.

 

Forrás: sonline.hu, Fotók: Kaáli Autó-Motor Múzeum Facebook / Mosoni Péter

KAPCSOLÓDÓ

>> KÁPRÁZATOS VETERÁN AUTÓCSODÁK A FESTETICS BIRTOKON

>> ÚJ PERSPEKTÍVÁK. A BALATON-FELVIDÉK BARLANGNÉZETBŐL