Egy falatnyi nagyvilág Keszthely szívében


2023.09.15 - Koltai Viktória
kávézó pékség belülről

A keszthelyi Madárlátta Pékségben szenvedély, türelem, elhivatottság és szaktudás elegyéből születik meg az egyedülálló gasztronómiai élmény. Az alapító-tulajdonos Torma Áront saját szentélyében kereste fel vendégszerzőnk, Koltai Viki, aki maga is nagy rajongója a helynek.




Amikor először beléptem egy nyári hétköznap délelőtt a Fő tér egyik sarkában megbúvó hangulatos kis pékségbe, úgy éreztem magam, mintha egy még soha nem látott, de mégis nagyon ismerősnek tűnő világba csöppentem volna. Az ínycsiklandó péksüteményekkel teli pult tetején megpillantottam a fénylő aranybarna fahéjas canelét, amit korábban még csak Franciaországban láttam eddig (bordeaux-i specialitás ez a karamellizált cukorral bevont, belül vaníliás, jellegzetes cilinder alakú sütemény).

 

 

Ahogy a tekintetem elkezdte befogadni a pultban és a kenyerespolcokon várakozó, frissen illatozó péksütemények végtelen sorát, egyre több édes és sós csodán akadt meg a szemem, s bevallom, nem volt könnyű elsőre a választás. A látványnak sem utolsó pisztáciás és málnás croissant, a pekándiós vagy éppen a karamellizált vajtól mogyorós ízvilágba burkolózó kardamomos csiga, a túrós, mákos és meggyes rétesek, valamint a szilvás laska igencsak csábítottak, de a sós vonalon végignézve is erősen el kellett gondolkodnom, mert a friss krumplis és tepertős pogácsák, a paradicsomos-olívás focaccia, a quiche lorraine, na meg a kovászos zsemlék is kemencemelegen mosolyogtak vissza a pult üveglapjának túloldaláról. Ilyenkor jön a sóhaj, majd végül a mentőötlet, hogy elvitelre is ér válogatni ezekből a nem mindennapi, minőségi termékekből!

 

Torma Áron, az alapító-tulajdonos

 

Amennyire komoly népszerűségnek örvend már most is a keszthelyiek és a városba látogatók körében a Madárlátta, tulajdonosa, Torma Áron elárulta nekünk, hogy a különleges, magával ragadó atmoszférával bíró hely története nem is olyan régre nyúlik vissza. A pékség 2022 áprilisában nyitotta meg kapuit, s Áron egy olyan helyet szeretett volna megteremteni, ahova ha betér valaki, a friss péksütemény, a zamatos kávé és a környékbeli (balatonedericsi) kézműves kecsketejből készült különlegességek, illetve egyéb, ugyancsak magas minőséget képviselő kistermelői lekvárok, teák és egyéb ínyencségek megvásárlása mellett legyen kedve leülni és elidőzni is egy kicsit egy finom reggeli vagy éppen egy kellemes leves mellett. (Ottjártamkor mennyei galambleves szerepelt a menün. Zseniális volt!)

 

 

A választék, valamint a hely hangulata ötvözi mindazt, amit Áron az európai és tengerentúli utazásairól magával hozott: a francia és dán péksütemények ötlete mellett mindenen érződik, hogy különleges, kiváló minőségű alapanyagokból készült, s a hely hangulata és enteriőrje is egyedi és magával ragadó. A falakon az óriási, emblematikus mozaikkép mellett öt színes, egyedi selyembatik kép (Szabó Antónia fotó- és iparművész alkotásai) eleveníti fel gyerekkorunk jól ismert dalát, az A part alatt címűt, ami elmeséli, hogyan is kerül asztalunkra a kenyér.

 

Torma Áron édesanyjával, Judittal

 

S ha már kenyér, bizony önmagában már azért is megéri betérni ide, ugyanis a hét különböző napjain összesen tizenhatféle különlegesség várja a pékség látogatóit: a kovászos, diós, tökmagos, olívás, hagymás kenyéren kívül találunk itt Borodinsky névre hallgató orosz rozskenyeret is, de Áron kísérletező kedvének és újításainak köszönhetően volt már céklás és sütőtökös kenyér is a polcon.

Aki messzebbről kerekedne fel, hogy megismerhesse a Madárláttát és egy kellemes balatoni reggelivel indítsa a hétvégét, annak legfőképpen a szombati napokat ajánljuk, ugyanis akkor még a hétköznapi termékpalettánál is gazdagabb választék várja a látogatókat a péksüteményeket illetően.

 

Madárlátta pékség és kávézó a Facebookon és Instagramon

Szöveg és fotók: Koltai Viktória

 

KAPCSOLÓDÓ

>> PEKÁNDIÓS AZ ÉV BALATONI BEJGLIJE

>> 10 BALATONI ALAPANYAG SÜTÉSHEZ-FŐZÉSHEZ