Csúcsformában a balatoni vízimentők


2023.10.17 - Balatonica
búvár merülésben

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata összegezte és számokba foglalta a 2023-as strandszezon teljesítményét. Közleményük szerint a cél továbbra is az, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava.




2023-ban 55 helyszínen szolgáltak vízimentők (nem csak balatoni strandokon). 382 vízimentő összesen 7914 szolgálati napot dolgozott, melynek során 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el. 114 esetben mentőhajóik, illetve mentőautóik egészségügyi személyzete (mentőorvos, mentőtiszt vagy mentőápoló) is részt vett az ellátásban. Az idén szervezett 8 tanfolyamon 96 új vízimentőt köszönthettek a szakszolgálatnál.

A nyár folyamán 30 prevenciós eseményt tartottak, nagy részüket strandokon, ahol újraélesztést tanítottak laikusoknak, és bemutatták a különböző mentőmellény fajtákat és helyes viselésüket, valamint néhány további mentőeszközt. Ezen kívül a biztonságos strandolásról, és vízisportolásról szerveztek beszélgetéseket felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt.

Idén már 7 darab mentőmellényállványt üzemeltettek. Tavaly állították fel az első olyan állványokat balatoni strandokon, amelyekről bárki ingyenesen elvehet egy mentőmellényt a gyermekének, amíg a strandon tartózkodnak. Távozáskor csak vissza kell akasztani őket. Idéntől Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Balatonlellén tudtak ilyet biztosítani.

A mentőöv táblák hálózata is tovább bővült, idén már 85 olyan táblát tudtak kihelyezni balatoni strandokon a vízbe jutási pontoknál (lépcsők mellett, lidós partokon), melyek tartalmazzák a legfontosabb információkat a biztonságos strandoláshoz. Szerepel rajtuk az adott strand mederrajza, a viharjelző rendszer jeleinek értelmezése és a hozzá kapcsolódó fürdőzési szabályok, valamint egy egyedi segélyhívó kód, ami megkönnyíti a mentőegység pontos helyszínre érkezését.

Most kis pihenés következik. A jövő nyárra tavasszal kezdik meg a fizikai és elméleti felkészülést.

 

 

Forrás: hirbalaton / Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HOL HÚZÓDIK AZ ÉLETVESZÉLYES MARÁSVONAL?

>> 5 ELKÉPESZTŐ TÉNY A MÉLYMERÜLÉSRŐL