5 elképesztő tény a mélymerülésről


2023.08.07 - Balatonica
férfi búvár sötét

Korok Fatima idén júliusban világrekordot állított fel a Bahama-szigetek közelében rendezett világversenyen, amikor szabadtüdős merülésben 102 méter mélyre jutott 1 perc 52 másodperc alatt. Mi mindent érdemes tudni erről a hihetetlen sportágról, a mélymerülésről?




Pulzusszám odalent

Míg az egészséges felnőttek esetén a nyugalmi pulzusszám percenként 60 és 100 közé esik (az ideális érték 72-76), addig a mélymerülést végző búvárok esetében ez lényegesen alacsonyabb értékre esik le. Állítólag feljegyeztek eseteket, amikor a búvárok szíve összvissz 10-et dobbant egy teljes perc alatt, ami alapesetben eszméletvesztéshez vezetne, de a merülés alkalmával teljesíthető volt.

 

Lehúz a mély

Amikor a búvárok elérik a bűvös 40 méteres mélységhatárt, változik a gravitációs erők összjátéka, megszűnik a hatalmas víztömegben való szabad lebegés érzése, vagyis attól a ponttól kezdve szó szerint a mélybe húz a végtelen kékség.

 

Könnyű elsajátítani

Bizonyos értelemben a mélymerülés a legkevésbé kockázatos változata a búvárkodásnak. Minden olyan merülés, amit felszereléssel teszünk meg, hordozza a felszerelés meghibásodásának a kockázatát. Tulajdonképpen néhány edzéssel elsajátítható, hogy akár 5 percig is vissza tudjuk tartani a lélegzetünket a víz alatt.

 

Csecsemőknek is megy

A kisbabák 30 másodpercig vagy picit tovább is gond nélkül elvannak a víz alatt, ami a tapasztalatlan felnőtteknek sokszor egyáltalán nem megy. Ez egy olyan emberi ösztönnek köszönhető, amit érdekes módon mindannyian elvesztítünk, amikor járni tanulunk. Ezért nem úszhatjuk meg később a tanmedencés úszásórákat.

 

Történelmi sport

A szabadtüdős mélymerülés tulajdonképpen az emberi civilizációval egyidős, és inkább visszafelé feljődött a technológia előrenyomulásával. A 17. században feljegyezték például, hogy búvárok 50 méteres mélységben akár 20 percig is bírták egyetlen levegővétellel. A tudósok később ezt megcáfolták, mondván, hogy felrobban a tüdő a mélyvízi nyomás következtében, ezért hosszú ideig valóban nem próbálkoztak vele újra. Manapság megint vannak mélymerülők, akik 20 percnél is tovább bírják.

 

 

A HVG interjúját itt olvashatjátok Korok Fatimával

Forrás: deeperblue.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A HÉT IDÉZETE A GYŐZELEMRŐL

>> ILYEN EXTRÉM JELENSÉGEKET CSAK A BALATONON LÁTHATUNK