Hogyan szeressük az adatainkat?


2023.02.13 - Balatonica
Stuttgart könyvtár belső

Első hallásra meglepő ötlettársításnak tűnhet a szeretetet az adatokkal házasítani. Márpedig pontosan erre törekszik a Love Data Week projekt, amely a kutatási adatok kezelésének és megosztásának a jelentőségére hívja fel a figyelmet a szívecskés ünneppel egyidőben. Idén február 13. és 17. között lehet kutakodni a szeretnivaló adatok között.




A Big Data hallatán sokunk az adatainkkal való visszaélésre asszociál. A Love Data Week kezdeményezői azon dolgoznak, hogy az egyre terebélyesedő adatállományok feldolgozását és kiértékelését célzó sokrétű tudományos munka visszanyerje az emberek bizalmát és elismerését. 

A felvilágosító-ismeretterjesztő programot az indianapolisi IUPUI Egyetem kezdeményezte 2016-ban, és már akkor a Valentin-napra időzítették, ami az amerikai iskolások körében egymás tiszteletéről és pozitív értékeléséről is szól. A figyelmet ezen a héten az adatkutatók érdemlik ki, akik azt a komplex technológiai környezetet fejlesztik, amely segít kielemezni az adathalmazokban kirajzolódó mintákat. Ezek a minták később más tudományterületek (pszichológia, közgazdaságtan, természettudományok) számára lesznek nélkülözhetetlenül fontosak.

Továbbá azon is ők dolgoznak, hogy milyen eszközökkel védhetjük meg hatékonyabban az adatainkat, és hogyan ne váljunk adathalász visszaélések áldozataivá. Az adattudomány, az adatelemzés és -modellezés a 21. század nagy ígérete.

 

 

Minden évben új tematika szerint hívnak előadókat és szerveznek részben online is követhető előadásokat, panel beszélgetéseket. A korábbi évek fókusztémái (minőségi adatok, az adatokból összeálló történetek, a mindennapok adatrengetege) után idén az adat mint a változás motorja szlogen köré szerveződnek a programok. A házigazda az 1962-es alapítású ICPSR egyetemközi intézet, azaz a társadalomtudományi adatok kutatási archívuma. Az esemény a legnagyobb közösségi médiafelületeken bárhonnan követhető a #LoveData23 hashtag alatt.

 

Forrás: openscience.hu, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HÍRESSÉGEKKEL CHATELHETSZ. DE MIRŐL?

>> A HÉT IDÉZETE: A LÁTHATÓ JÖVŐRŐL