Világhírű kínai bábos a színházi olimpián


2023.02.18 - Balatonica
ázsiai marionett bábuk

A színházi olimpia egy néhány évente megrendezett előadóművészeti megafesztivál, házigazdája idén Magyarország. A hatalmas felhozatalból a bábosok külön figyelmet érdemelnek. A világszerte ősi hagyományokkal bíró műfaj új aranykorát éli, ebből ad ízelőt a Bábművészeti Világtalálkozó. A kínai sztárvendég, Yeung Fai a veszprémi Kabócában lép fel.




Összesen több mint 300 program várja az érdeklődőket április 9. és július 1. között a Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozón. Színházi, tánc-, báb- és utcaszínházi előadások közül lehet válogatni.

A szinhaz.online írja, hogy a magyarországi bábszínházak példaértékű együttműködéssel alakították ki szakmai koncepciójukat, melynek segítségével teljes hazai összefogással hozzák el a magyarországi olimpiára a bábművészet legszínvonalasabb alkotóit, produkcióit. A Bábművészeti Világtalálkozón összesen 53 külföldi társulat, 57 hazai és 7 határon túli magyar báb- és utcaszínházi társulat vesz részt, továbbá 11 workshop, 3 kiállítás, és 6 alkotói projekt szolgálja a szakmai megújulást, az olimpia szellemiségét. A veszprémi Kabóca Bábszínház az összefogás egyik vezető színházaként összesen 14 külföldi, 4 határon túli és 12 magyar társulatot lát vendégül, köztük a világhírű bábjátékost, Yeung Fait.

 

 

Yeung Fai 1964-ben született Kínában, a családjában immár az ötödik olyan generáció tagjaként, amelyik hagyományos kínai bábművészettel foglalkozik. A mesterséget négy éves korától tanulja édesapjától. A művész az elmúlt években számos filmben és színházi előadásban dolgozott, tanította a Zhanzou School of Puppetry hallgatóit, megalapította a saját társulatát és természetesen bejárta a világot különlegesen szép előadásaival.

További részletek itt várhatók.

 

Forrás: szinhaz.online, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KI MIT TUD AZ EFOTT FESZTIVÁLRÓL?

>> Z-GENERÁCIÓS TALÁLKAHELYEK