A te versed is kikerülhet a Starbucks poharára


2023.02.22 - Balatonica
két pohár starbucks egy városi falon

A Starbucks Magyarország idén ötödjére hirdeti meg nyílt verspályázatát. A Starbucks Kávéköltők aktuális hívószava a TERMÉSZET, amivel a környezettudatosságra szeretnék irányítani a figyelmet. A Fiatal Írók Szövetségével közös felhívásra 2023. március 24-ig várják a pályaműveket. A nyerteseket a kávézólánc felületein reklámozzák majd.




Az 1971-ben, Seattle-ben alapított Starbucks kávéházlánc 2010 júniusa óta van jelen Magyarországon. A Starbucks Kávéköltők pályázatot öt évvel ezelőtt indították, és tavaly óta a Fiatal Írók Szövetségével (FISZ) közösen szervezik. 

A verspályázaton bárki részt vehet egy magyar nyelven írt, nyomtatásban még meg nem jelent, illetve nyilvánosságra más formában sem hozott, maximum 4000 karakter hosszú irodalmi művel. A pályázati anyagot a jelentkezőknek legkésőbb 2023. március 24. éjfélig kell elküldeniük online dokumentumként és videóüzenetben, ahol a szerző saját maga adja elő a versét. A pályázat ideje alatt a kávézólánc üzleteiben az elmúlt év pályázatának döntős verseiből részletek, és a szakmai partner FISZ által alapított Csáth Géza-díj két nyertesének, Terék Annának és Tóbiás Krisztiánnak a versrészletei kerülnek a kávézólánc pohármatricáira. A vállalat továbbá kiad egy újságot az irodalmi pályázat ötödik évfordulójára, amelyben többek között az elmúlt évek döntős versei, interjúk és cikkek olvashatók. Az újság a kávézólánc üzleteiben érhető el.

A döntőbe jutott pályázók Starbucks-ajándékcsomagot és a Fiatal Írók Szövetsége által felajánlott értékes könyvcsomagot nyernek, a kiírás győztese pedig részt vehet a FISZ irodalmi nyári táborában is. A pályázatra beérkezett verseket immár ötödik éve Pion István magyar költő, slammer, újságíró, szerkesztő értékeli. A zsűri 2022-ben két további taggal bővült, Csalár Bence divatújságíróval és kreatív szakemberrel, valamint Seres Lili Hanna költővel, aki a pályázat szakmai partnerét képviseli.

 

A zsűri (Starbucks Magyarország)

 

Inspirációnak álljanak itt Ernest Hemingway sorai párizsi éveiből, kezdő korából, még mielőtt híres íróvá lett volna: Kellemes kávézó volt, meleg, tiszta, és barátságos, és én felakasztottam az öreg esőkabátomat a fogasra, hogy megszáradjon, feltettem a kopott, és viharvert kalapomat a padra, majd rendeltem egy csésze cafe au lait-t. A felszolgáló kihozta, én pedig kivettem a jegyzetfüzetemet, és a ceruzámat a kabátom zsebéből, és írni kezdtem... 

Bővebb információ és a pályázat részletes leírása a Starbucks Instagram oldalán érhető el. A pályázatokat és a videókat a starbucks@flowpr.hu e-mail címre küldhetik el a jelentkezők március 24. éjfélig.

 

Forrás: könyvesmagazin, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KÉPREGÉNYKÉSZÍTÉS, KRIMIÍRÁS, GRAFFITI MŰHELY

>> A KÁVÉZÁS A HOSSZÚ ÉLET KULCSA

>> Z-GENERÁCIÓS TALÁLKAHELYEK