5 farsangi mulatság a Balcsin


2023.02.06 - Balatonica
kislány farsang jelmezben

Mikor is van lényegében a Farsang? Ha az ünnepi naptárra nézünk, a karácsonyi időszakot követő durván másfél-két hónapban terül el, amikor hivatalosan egyetlen piros betűs nap sincsen, és már alig várjuk, hogy lapozhassunk. Idén január 6-tól február 21-ig tart, azaz a java még hátravan, hiszen mindig a végére élénkül fel.




LENCSE- ÉS HURKAFESZTIVÁL

Hol? Nemesvámos, Sportcsarnok és környéke

Mikor? Február 11, egész nap

Az előző évekhez hasonlóan a hurkakészítő és lencseétel főzőverseny mellett kulturális programok, kézműves bemutatók és foglalkozások gyerekeknek, valamint termelői piac várja az érdeklődőket. Kocsis Bálint mesterszakács séf idén is különleges lencse étellel készül egy interaktív főzőműsor keretében.

Részletek itt.

ASSZONYFARSANG

Hol? Hévíz, Termelői Piac

Mikor? Február 18, délelőtt 10-12

Farsangi király és királynő választás, fánkverseny és jelmezverseny, utána finom forralt bor, csizmaszaggató pálinka és ropogós tánc. Közeleg már farsang farka, vigadj velünk, nosza, rajta! Öltözz te is maskarába, siessünk az asszonybálra!

Részletek itt.

VÁROSI KARNEVÁL

Hol? Keszthely, Festetics-kastély parkja

Mikor? Február 18, délután 2-től

Maskarás felvonulás a Helikon Kastélymúzeum parkjától a Fő térig. A színpompás jelmezbe, mókás maskarába bújt farsangozók parádés menete régi hagyománya a városnak, idén 22. alkalommal kerül rá sor. Várható az óriás sárkány, a gólyalábasok, a zöld kukac és a Hercegi pár megjelenése.

Részletek itt.

FARSANG FARKA

Hol? Tihany, Visszhang-domb

Mikor? Február 18, egész nap

A színes és vidám forgatag azért gyűlik össze, hogy elbúcsúztassa, elűzze a hideg telet, és helyet adjon a várva várt tavasznak. A mulatságot a karneválherceg köszönti, és a jelmezbe bújt vendégsereg egy játékos-humoros lakodalomba csöppen. E különös lakodalom végére a jelmezesek hatalmas máglyát gyújtanak, amelyre a tél koporsóját hajítva, elűzik a hideget. Az ezt követő táncmulatság nagyszerű hangulatban várja a tavasz érkezését.

TÉLTEMETŐ ÉS TÉLBANYAŰZŐ

Hol? Tapolca, Fő tér

Mikor? Február 19, egész nap

A 11. tapolcai téltemetőnek a Tamási Áron  Művelődési Központ ad otthont. Lesz töpörtyűsütő és forralt bor főző verseny, jelmezes felvonulás, máglyagyújtás és kiszebaba égetés. Utóbbi a babona szerint megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető népszokást hagyományosan zajkeltő szerszámokkal kísérték és hihetetlenül népszerű volt a falusiak körében.

Részletek itt.

 

+1 Február 25-én, szombaton immár második alkalommal rendezik meg hagyományt teremtve a Sportos Farsangot Balatonlelle Virág strandján.  Ki lehet próbálni a tandem bringát, a nordick wolkingot. lesz SUP verseny, tánc, bolond farsang és karneváli hangulat. Mozgó szaunával melegítik majd a megmártózni vágyókat és fánkkal, punccsal, forralt borral,  teával várnak minden érdeklődőt.

 

Forrás: csodalatosbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KI SZERETNE RONDA PULCSIBAN FORRALTBOROZNI?

>> VÍZKERESZT VAGY MIT AKARTOK?

>> JÁNOS-NAPON ÚJBORT SZENTELTEK BALATONKENESÉN