Ki szeretne ronda pulcsiban forraltborozni?


2023.01.26 - Balatonica
rénszarvasos pulcsi fagyit tartó kéz

Badacsonytomaj a maradékokra játszik ezen a hétvégén. Az ünnepi forgatagból hátramaradt alapanyagokból, elnyűtt ormótlan pulcsikban forralt bort főznek a versengő csapatok. Ennél murisabb programot keresve sem találnánk a január végi holtszezonban. De honnan is ennyire ismerősek ezek a ronda szvetterek?




Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a rondapulcsis forraltbor-főző verseny, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt! A helyszín a badacsonytomaji Tájház udvar (rossz idő esetén: az Egry József Művelődési Ház). Az esemény fővédnőke Samu Márkó, a majd' 100 éves Fata Pincészet fiatal főborásza. 

Mi végül is ez az egész? 

Január 28-án, szombat 2-kor forralt bort kotyvasztó csapatok versengenek egymással, a Badacsonyi Fiatalok Fóruma szervezésében. A borokat és a főzőeszközt minden csapat magának köteles beszerezni, a helyszínen áramot, thermo poharat, asztalt, padot biztosítanak. Az idén harmadik alkalommal tető alá hozott esemény védjegye, hogy a résztvevők a szekrény aljáról előhúzott viseltes és ronda, vagy az épp az alkalomra beszerzett lehetetlenül idióta pulcsikban fogják végigasszisztálni a délutánt, hogy véletlenül se vegyék túl komolyan magukat. Az ötletre nyitott jelentkezők közös küldetése, hogy szembe röhögjék a szürke idő okozta kedvetlenséget. A késő délutánra zsűri elé kerülő készre főzött borok nyilván segítségül hívhatók a jó hangulathoz, de gondoltak a gyerekekre is (és mindazokra, akik nem fogyaszthatnak alkoholt), ezért a helyszínen kapható lesz forró tea, gofri és tócsni, csupa hangulatjavító finomság. 

2022-es karácsonyi rondapulcsik a Tescoban, Wikipedia

Mióta vannak divatban a rondapulcsik?

Abban talán mind egyetérthetünk, hogy a ronda öltözet megítélése többé-kevésbé szubjektív, mindenesetre kultúrától, életkortól és társadalmi környezettől függően változó, ugyanakkor az elmúlt évtizedben a rondapulcsik sajátos értelmezést nyertek, tulajdonképpen külön műfajt teremtettek. Amerikában az évtizedeken át hihetetlenül sikeres tévés komikus, Bill Cosby mániája volt ezekben a csiricsáré kötött pulcsikban bohóckodnia. Angliában az elhíresült Bridget Jones filmjelenetben Colin Firth téblábol egy rénszarvas mintás karácsonyi garbóban. Valahol a kettő ötvözetéből született meg az angolul ugly sweater néven ismert öltözködési poén, amelynek 2012 óta saját napja is van, december harmadik hetében, a céges karácsonyi bulikhoz időzítve. Nem ritka, hogy a kedvenc darabokat jótékony célokra elárverezik a munkatársak között.

Habár a ruhaboltok azonnal ráálltak az őrületre, teljesen felesleges újonnan vennünk egy lényegében használhatatlan ruhadarabot. Elég, ha valamelyik kinőtt pulcsinkra a '80-as évek ízlésficamos kreatív megoldásait követve csillogó vagy fénylő kiegészítőket aggatunk, esetleg fodrokat, csipkés gallért, jelvényeket, rikító gombokat, válltömést, pompont, bármi ehhez foghatót. Minél kirobbanóbb kacajjal fogadják a többiek a látványt, annál jobb munkát végeztünk. 

 

Forrás: likebalaton / g-portal, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> CSÓKPADOKRA LEHET PÁLYÁZNI HÉVIZEN

>> MORBID, MÉGIS TÖKÉLETES VALENTIN-NAPI AJÁNDÉK