100 km/h feletti szelek söpörtek végig a Balatonnál


2023.02.05 - Balatonica
sárga szélzsák

Viharos széllökések, hatalmas légnyomáskülönbség, másod- és harmadfokú riasztások, készenlétben álló tűzoltók: a tegnapi nap kiemelt szalagcímei. Valójában napok óta lehetett érzékelni a Dunántúl fölött kialakult ciklon előjeleit. A balatoni szélvihar tegnap napközben érte el a tetőfokát, mostantól csendes lehűlés várható.




Az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának tájékoztatása szerint az előrejelzéseknek megfelelően szombat reggelre érkezett meg a térségünkbe az a ciklon, amelynek legintenzívebb áramlási rendszere a Dunántúl fölött alakult ki. Ebben a ritkán észlelt időjárási helyzetben a Bakony és a Balaton térségét sújtja legjobban a szélvihar. A széllökések a front érkezésével szerte a tó körül viharossá fokozódtak, mígnem a legszelesebb periódus 11 óra körül kezdődött, amikor az OMSZ déli parti hitelesített műszerei mindenütt 100 km/h feletti lökéseket mértek.

A Bakonyból lecsapó, majd a déli part közelében ismét felemelkedő légmozgást már a híres geológus, Lóczy Lajos is feljegyezte anno, a régi balatoni nyelvjárás pedig főszélnek nevezte. A vihar sajátossága, hogy az északi parton valamivel visszafogottabb a pusztítás. A legerősebb széllökést a kab-hegyi (Déli-Bakony) műszer regisztrálta: 130 km/h-t, ami országosan is a legerősebb volt. Ezt Balatonőszöd követte 122 km/h-val, majd a Balatontól nyugatra lévő Sármellék következett 117 km/h-s széllökéssel. Siófokon 116 km/h, Balatonmáriafürdőn 112 km/h, Fonyódon 108 km/h volt a legerősebb széllökés.

 

az erős szelet jelzi, ha vörös az ég alja (Kab-hegy, OMSZ)

 

Az 5-6 órán át tartó szélvihar sokfelé jelentős károkat okozott a déli parton, illetve Somogyban; országszerte meghaladta a 2300-at a tűzoltósági beavatkozások száma. Ezt követően egy hideg periódus követi a szeles napokat, mínusz 5 fok alatti minimum hőmérsékletekkel.

 

Forrás: hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KITARTÓAN EMELKEDIK A TÉLI BALATON VÍZSZINTJE

>> TESZTELTÉK A VÍZIMENTŐK CSODAESZKÖZÉT