Kitartóan emelkedik a téli Balaton vízszintje


2023.01.24 - Balatonica
téli bója

A magyarországi tavak aktuális vízszintjéről szóló vízügyi jelentéseket újabban olyan drukkal követjük, mint egykor a lottószámok sorsolását. A Balatonról ma reggel nyilvánosságra hozott adat 93 centiméteres vízállást jelez. De mit is jelent ez pontosan? Mennyire örülhetünk ennek az adatnak? Na, és mi a helyzet a Velencei-tóval?




A Balatoni Vízügyi Kirendeltség jelentése szerint az elmúlt egy hét alatt 6 centiméternyit, és év eleje óta 12 centiméternyit emelkedett a tó vízállása, amelynek átlagos vízszintje kedd reggel 93 centiméter volt – a siófoki vízmércéhez viszonyítva. A víz 3 Celsius fokos volt reggel Siófoknál.

A szakértők szerint nincs okunk aggodalomra, bár javulhatna még a pillanatnyi érték. De végül is mihez tudjuk viszonyítani ezt a számot? Tavaly januárban 100 centiméter volt a Balaton vízállása (tehát némileg magasabb az ideinél). Aztán júliustól mégiscsak gyors apadásba kezdett a tó vízszintje, mígnem augusztusban már arról cikkeztek, hogy 3 hónap alatt 32 centivel alacsonyabb értékre esett vissza a szintjelző. A helyzet súlyosságát jelezte, hogy számos kikötőbe nem engedték be a hajókat, mert félő, hogy zátonyra futottak volna. Először október elején kezdett emelkedni a vízszint, de az átlagos jótól még messze elmaradt. Mi lenne az ideális? A vízügy jelentése szerint a Balaton téli üzemi vízszint-maximumához még 17 centiméternyi vízoszlop hiányzik (kiszámoltuk: a végösszeg 110 cm). Legutóbb 2018 júniusában jelentek meg cikkek az ideális balatoni vízállásról, akkor 124 centi magasan hullámzott a magyar tenger.

Február eleji frissítés: napok óta 95 centi a hivatalos vízállás, de a hétvégére ismét sok esőt és havat ígérnek a meteorológusok. A tapasztalatok szerint ez egy-két napon belül újabb emelkedést vált majd ki a Balatonon. 100 centiméternél végre fellélegezhetünk.

És mi a helyzet a nyáron majdhogynem kiszáradt Velencei-tóval? 

Az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) legfrissebb tájékoztatását közöljük: 

Hétfőn reggel elkezdődött a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból.

A Velencei-tó péntek reggeli vízállása 85 centiméter volt, ami 45 centiméterrel van a téli minimum üzemvízszint alatt, vagyis jelenleg 11,47 millió köbméter víz hiányzik a tóból. Közölték, hogy hiába volt az átlagosnál csapadékosabb az augusztus, a szeptember és a november is, a lehullott eső jelentős részét elnyelte a kiszáradt talaj, így a tó nem kapott elegendő természetes pótlást. A Pátkai-tározó vízszintje jelenleg 430 centiméter, a hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzített minimális üzemvízszint pedig 370 centiméter. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn megkezdi a két érték közötti 900 ezer köbméter vízmennyiség leeresztését és ezzel a Velencei-tó vízpótlását. Az OVF közlése szerint a mostani időpont ideális a vízeresztésre, mert az utóbbi napok bőséges csapadéka jelentősen felhígította a tározott vizet, így a korábbi vízminőségi problémák a tározóban nem állnak fenn. A vízeresztés során ugyanakkor a szakemberek helyszíni és laboratóriumi mérésekkel folyamatosan vizsgálják a tóban lévő, illetve az oda érkező víz minőségét. A vízeresztéssel párhuzamosan – a Velencei-tó vízpótlása érdekében és a Pátkai-tározó folyamatosan fennálló vízminőségi problémáinak kezelésére – egy megkerülő csatorna és az oda vezető vízkormányzó létesítmény kialakítását is végzik, aminek segítségével a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb, vízminőségromlás nélkül juthat a tóba. A vízpótlásra és a fenti munkálatokra az év ezen szakasza a legalkalmasabb, mivel a téli csapadékmennyiség képes feltölteni a talaj felső rétegeit a vízgyűjtő területen, így a jövőben lehulló eső és hó már csak kisebb mértékben szivárog be a talajba, nagyobb hányada ténylegesen eljut a tóba.

 

Forrás: vizugy.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI TÖRTÉNJEN AZ ILLEGÁLIS STÉGEKKEL?

>> NŐTTÖN NŐ A VÉDJEGYES BALATONI TERMÉKEK KERESLETE