Tűz és víz: tehetséges balatoni életutak


2024.01.28 - Hegedüs Róbert
két zöld hintaszék tornácon

Mi lehet a balatoni életek metszéspontja? Valószínűleg annyira tág a merítés, hogy a természetbe menekülőktől a nagy beruházókig terjed a skála. Az elmúlt hónapok kulturális merítéséből kihalásztunk két olyan életutat, ahol a kreatív tehetség és a vidék szeretete a kulcsszavak.




Forte Társulat: Az idő marasztalása

A 2005-ben alapított Forte Társulat a tánc, az akrobatika, a próza és a líra határterületén egyensúlyozó úgynevezett fizikai színházat képviseli. A VEB2023 kulturális évadban több projektben is lehetett találkozni velük. A KULTHÁLÓ ernyője alatt született meg a jelenleg a budapesti Szkéné Színházban továbbjátszott Az idő marasztalása, amelyet eredetileg a Balaton-felvidéki Pécselyen mutattak be, ahol a társulatot vezető Horváth Csaba és Földeáki Nóra több mint egy éven át kutatta dr. Józsa Tivadar körorvos, írói nevén Bodosi György szellemi hagyatékát. Egy olyan hatalmas életműről van szó, amelyben a kispróza, a drámai anyag, megannyi vers és szociográfia egyaránt megtalálható, egészen kiváló minőségű írások formájában. A műveket egyetlen fókusz tartja össze: így élünk a Balaton-felvidéken. A szövegek mégsem lesznek szűkösek vagy önismétlőek, hiszen egy beláthatatlanul zegzugos és egyre csak újabb tájak felé terjengő belső tartományban kalauzolnak végig. Az irodalmi közélettől teljes egészében rejtve maradt alkotói lét saját erejéből olyan magaslatokra jut, ami önmagában csodaszámba megy. Ezt a világrekord távot kutatja fel és járja be a társulat üdítően friss és tehetséges, tulajdonképpen ünnepi előadása. (Az elő zenét Dresch Mihály vezetésével három jazz-zenész varázsolja a táncjelenetek köré). A katarzist az adja, hogy a feltuningolt kirakat-teljesítmények korában egy olyan értékgazdag élet tárul elénk a semmiből, ami képes volt a törleszkedő magamutogatás helyett kíváncsi elmélyüléssel és őszinte igazságkereséssel nyomot hagyni maga után.

Az előadás adatlapja.

 

Somlyódy Nóra: Egy élet a Balaton körül

Időben és helyileg is nagyjából ugyanott vagyunk. A magyar értelmiség közelmúltja a Balaton északi partján. Egy nemzetközi hírű, Széchenyi-díjas akadémikus, aki a Balatonnál találja meg a kutatási fókuszát (természetes vizeink vízminőségének szabályozása), egyszersmind a családi és lelki békét is talán. A tavaly lett 80 éves Somlyódy László újságíró lányának meséli el a családi fejlődéstörténetet, majd saját tudományos karrierútját. Az ehhez hasonló 20. századi visszatekintések évtizedek óta aranykorukat élik: egyrészt a közös múltunkról tanítanak, másrészt hozzájárulnak a generációkutatás népszerű megállapításaihoz. Egy olyan történelmi korszakon pásztázunk végig, ahol egyre kuszább és fájóbb lett az otthon fogalma, ahol könnyű volt eltévedni az egymásnak ellentmondó befolyások között, és ahol gyakran egyedül a túlélés volt a cél. A Balaton egy sokszorosan meghurcolt család menedékévé válik, ahol végre a munkára és az igaz emberi kapcsolatokra lehet felfűzni a napokat. A gyerekek és az unokák külföldön próbálnak szerencsét, de a balatoni ház örökké az otthonosság melegségével várja őket vissza. A Balaton így válik a szeretetteli együttlétek helyszínévé, ahol a régi Magyarország emelkedett hangulata is megidéződik olykor-olykor, egyelőre még.

A könyv itt megrendelhető.

 

Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MINDENKI PRIVÁT BALATONJA: ÉVÖSSZEGZŐ

>> VÁRPALOTAI KÉPTÁRKÉNT SZÜLETETT ÚJJÁ AZ EGYKORI ZSINAGÓGA