Díjnyertes tacskó segíti a balatoni halőröket


2024.04.27 - Balatonica
tacskó kádban

Tavaly december óta segíti a balatoni halőrök munkáját Gubacs, az Európa Kupa-győztes szálkás szőrű tacskó. A négylábú halőrnek már sikerült lefülelnie egy tilosban járó horgászt, aki a botzsákjában rejtegetett egy süllőt.




A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hivatásos halőre, Gáspár Tibor elárulta, hogy Gubacs egy rendkívül intelligens, nagy munkabírású, jó idegrendszerű, kifejezetten emberszerető kutya, nem meglepő, hogy számos díjat bezsebelt már az ötéves tacskó.

Gubacs kiképzése 12 hétig tartott, ám gazdája szerint az eredményes munkához folyamatos gyakorlásra van szükség. Gubacs nem minden nap dolgozik, alkalomszerűen van bevetve, ám csak gazdájával vesz részt akciókban, ugyanis a keresőkutyáknál fontos az összeszokottság és a szoros kapcsolat. 

És hogy milyen módszerrel dolgozik? Minden keresőkutyának szeretni kell labdázni, konkrétan labdabolondnak kell lennie. Erre a készségre van ráépítve a keresés. A kutya nem is tudja, hogy munkát végez, ő csak a játékát, azaz a labdáját keresi, aminek a szaga azonosul a keresett tárgyéval. Ez esetben halszagú a labda. Ettől függetlenül halat nem eszik, legfeljebb halas tápot.

 

 

Forrás: pecaverzum.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HASZNÁLD KI A KUTYÁD REJTETT KÉPESSÉGÉT!

>> VEGYETEK CSOKIILLATÚ MACSKANYELV BÉLYEGET!