Várpalotai Képtárként született újjá az egykori zsinagóga


2023.12.19 - Balatonica
zsinagóga menóra

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 600 millió forintos támogatásának köszönhetően megújult Várpalotán az egykori zsinagóga épülete, ami Várpalotai Képtár néven színvonalas kiállításoknak, irodalmi esteknek, koncerteknek ad majd otthont a jövőben.




Várpalota Város Önkormányzata 2021 májusában nyújtott be pályázatot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek, hogy a városközpont ikonikus épületét, a műemlékvédelem alatt álló egykori zsinagógát multifunkcionális kulturális közösségi térré alakíthassák.  Egy olyan kulturális közösségi tér létrehozása volt a cél, amely egyrészt megfelel a modern kor követelményének, másrészt erőteljesen épít a meglévő hagyományokra.

A támogatás segítségével az egykori zsinagóga megújult, és izgalmas kulturális funkciót kapott. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásának köszönhetően így újabb igényes helyszínnel bővült Várpalota és a térség. Az épület emeletén, a karzaton kisebb, olvasásra alkalmas, bensőséges tereket alakítottak ki, emellett szintén az emeleten található nyitott tér alkalmas lesz időszaki kiállítások megrendezésére, irodalmi estek megtartására is. 

 

 

A nyitástól 2024 márciusáig Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai láthatóak az épületben, de a jövő évben a város képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb darabjaiból, többek között Matzon Frigyes szobraiból és Bíró Antal festményeiből is tartanak majd kiállítást. Az épület a jövőben Várpalota kulturális életének fontos helyszíne lesz, hasonlóan a VEB2023 EKF más kulturális fejlesztéseihez.

 

Forrás: veszprembalaton2023.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> SÉTAFESZTIVÁL VESZPRÉM ZSIDÓ MÚLTJÁBAN

>> MEGSZÉPÜL A 300 ÉVES IZRAELITA TEMETŐ