Pofonegyszerű receptek Anyák Napjára


2024.04.27 - Balatonica
eper croissant virág

Nincs is annál jobb ajándék Anyák Napjára, mint megszervezni, hogy a jeles napon kedves anyukánknak semmi dolga ne legyen, így a főzést is vállaljuk át tőle kivételesen. A Street Kitchen gyűjtéséből három receptet ajánlunk, amelyekkel kezdő szakácsok is bátran kísérletezhetnek.




CITROMOS-LAZACOS TÉSZTA

A tésztához egy nagy adag, enyhén sós vizet felrakunk egy lábasban forrni, majd ha felforrt, beledobjuk a tésztát, és al dentére főzzük. Közben a lazacot kb. 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. A fokhagymát felaprítjuk, és olívaolajon picit lepirítjuk egy serpenyőben, majd mehet rá a lazac is. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a fehérborral, belefacsarjuk a citromlevet, és hozzáreszeljük a héját is. Pár percig forraljuk, majd egy kis tálban elkeverjük a  keményítőt a tejszínnel, hozzáöntjük a lazachoz, és besűrítjük a mártást. Mehet bele a spenót, a durvára vágott petrezselyem és a chilipaprika is. Végül az egészet összekeverjük a kifőtt tésztával, és még melegen, parmezánforgáccsal megszórva tálaljuk. 

 

MÉZES-CHILIS OLDALAS ZELLERREL

A zellert megtisztítjuk, 6-7 cm-es darabokra/cikkekre vágjuk, összekeverjük az apróra vágott zsályával, sóval, borssal, egy egész citrom reszelt héjával és a felének a levével, illetve az olajjal, majd egy sütőtepsibe tesszük, és rápakoljuk a húst. Lefedjük, 180 fokra előmelegített sütőben 2 órát sütjük, majd kivesszük, lekenjük a chilis-mézes mázzal, és visszarakjuk még egy fél órára. Jó, ha az 1 kg hús kisebb darabokban van, mert úgy hamarabb elkészül. Ha nagyobb darabokban van, legalább fél órával tovább kell sütni lefedve. Tálaláskor szedjünk a tányérra zöldséget és húst is, majd locsoljuk meg egy kis szafttal.

 

KÓKUSZOS SAJTTORTA POHÁRKRÉM

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, közben a zabkekszet aprítóban lezúzzuk. Ezt a szoba-hőmérsékletű vajjal, illetve a megolvasztott csokoládéval együtt egynemű masszává keverjük. A krémhez a krémsajtot habverő géppel átkeverjük, ezután hozzáadjuk a kókusztejszínt és a porcukrot, majd belereszeljük a lime héját és alaposan elkeverjük. A díszítéshez a kókuszchipset pár perc alatt egy serpenyőben közepes lángon lepirítjuk. Ezután összeállítjuk a kókuszos-sajttorta pohárkrémet: poharak aljára rakjuk a csokis-kekszes keveréket, erre csillagcsöves nyomózsákból rányomjuk a krémet, végül megszórjuk a kókuszchipsszel, és kevés limehéjat reszelünk rá.

Itt találtok fotókat és további részleteket.

 

+1: ANYÁK NAPI KOKTÉL

Cranberry Ginger Mimosa 

Öntsünk pikáns gyömbérsört és áfonyalevet egy pezsgős pohárba, majd öntsük fel az egészet anyu kedvenc pezsgőjével Tegyünk a tetejére egy pár cukrozott áfonyát díszítésként és kezdődhet is az egész éves törlesztésnek szánt hálálkodó kényeztetés. (andttonics.com)

 

Forrás: Street Kitchen, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MELYIK A LEGFINOMABB PÁLINKÁS BONBON?

>> MIÉRT TŰNTEK EL EZEK AZ EGYKOR NÉPSZERŰ ÉTELEK?