Ha szeretsz korán kelni, neandervölgyi vagy


2024.02.28 - Balatonica
barlang, férfi, reggel

A tudósokat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy van-e tudományos magyarázat arra, ki milyen korán szeret felkelni. Egy friss kutatás azt feltételezi, hogy a neandervölgyi gén megléte a szervezetben lehet a rejtély kulcsa.




A Genome Biology and Evolution folyóirat közlése szerint egy több százezres adatbázist feldolgozó új kutatás azt mutatta ki, hogy a neandervölgyi DNS jellemzően megtalálható a korán kelő emberek szervezetében, tehát feltételezhető, hogy a két adat között ok-okozati összefüggés van.

A neandervölgyi őseink 40 ezer évvel ezelőtt éltek, leginkább Eurázsia északi területein, ahol a világos órák száma korlátozottabb. Annak érdekében tehát, hogy sikeres legyen a napi élelemszerzés, jó korán ki kellett kelni a barlangból. Az ilyen DNS-sel rendelkező leszármazottak akár genetikailag is arra lehetnek kódolva, hogy fenntartsák ezt a hasznos túlélő rutint. 

Ugyanakkor a modern kori társadalmakban egyre kevesebben vannak azok, akik korán fekszenek és korán kelnek, és ennek legfőképp civilizációs okai vannak. Aki valahogy mégis ellen tud állni az éjszakába nyúló tevékenységeknek, hosszabb távon biztosan jól jár. Más kutatások ugyanis régóta figyelmeztetnek, hogy a reggeli pacsirták ellenállóbbak a betegségek és az öregedés ellen az éjjeli baglyoknál. Így vagy úgy, a korai kelés életet menthet.

 

Forrás: quibit / index, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> AZ ÉV EMLŐSÉNEK VÁLASZTOTTÁK A VADMACSKÁT

>> MEGLETT AZ UNIVERZUM LEGFÉNYESEBB TÜNEMÉNYE