Meglett az univerzum legfényesebb tüneménye


2024.02.25 - Balatonica
csillámos dekor

A Napra lehet nézni, de rá nem. Csillagászok beazonosították az eddig észlelt legfényesebb objektumot, amelyre az űr egy távoli sarkában találtak rá. A jelenség egy kvazár és a J0529-4351 nevet kapta.




A kvazárokat először az 1960-as években jegyezték fel. A közepükben egy óriási energiaforrás van, ami nagy valószínűséggel nem más, mint egy fekete lyuk. Ezt a magot néhány fényév átmérőjű korong veszi körül, ameylek közelében gyorsan úszó gázfelhők találhatók, a korongtól távolabb pedig, kb. 100 fényévnyire, ott, ahol a kvazár egybeolvad az anyagalaxissal, vékonyabb és hidegebb felhők keringenek. A világegyetemünk legtávolabbról megfigyelhető objektumai között vannak, fényességük sokszora a csillagokénak.

A Napnál 500 billiószor fényesebben ragyogó J0529-4351 kvazárt a chilei Very Large Telescope észlelte 12 milliár fényévnyi távolságból. Úgy hírlik, ez egyben a világunk valaha feljegyzett leggyorsabban növekvő fekete lyuka, amely naponta egy Napnak megfelelő tömeget fogyaszt magába. A tudósok azt feltételezik, hogy ez a felfedezés betekintést nyújthat a fekete lyukak rejtélyekkel övezett keletkezéstörténetébe röviddel az Ősrobbanás után.

 

 

Forrás: wikipedia, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TAVALYELŐTT AZ ASZÁLY, TAVALY A VIHAROK PUSZTÍTOTTAK

>> MEGTALÁLTÁK A VILÁG LEGNAGYOBB KARÁCSONYFÁJÁT