Az év emlősének választották a vadmacskát


2024.01.24 - Balatonica
vadmacska

Az év vadvirágához, szavához, színéhez, régi és új épületéhez, süteményéhez és fagylaltjához hasonlóan megválasztották az év emlősállatát is. Idén 11. alkalommal osztottak ilyen címet, amely ez alkalommal a vadmacskához vándorolt.




A Vadonleső Program – önkéntesekkel a természetért közösség célja, hogy minél kevesebb állat- és növényfaj kerüljön veszélyeztetett helyzetbe, és hogy őshonos élőlények esetében is időben elkezdjük az állományfelméréseket és a veszélyeztető tényezők felderítését. A program segítségével önkéntesek is hozzájárulhathat ehhez a munkához: a gyűjtött adatok a hivatásos természetvédelem adatbázisába, a Természetvédelmi Információs Rendszerbe (TIR) is bekerülnek, szakmai ellenőrzést követően.

Az ÉV EMLŐSE díj győztese különösen szerencsés, hiszen egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj és élőhelye fontosságára, jellemzőire. 2024-ben az év emlősének a vadmacskát választották, amely a házi cirmos közeli rokona, de életmódjában, viselkedésében vérbeli vadállat. A ragadozó Skóciától Dél-Európáig, keletre a Kaukázus vonulatáig megtalálható, a nappalokat meghúzódva tölti, éjszaka nyíltabb terepen, erdei tisztásokon vadászik. 

Az elmúlt tíz év aranyérmes emlősei az alábbiak voltak: vakond (2023), törpeegér (2022), hermelin (2021), vidra (2020), hiúz (2019), földikutya (2018), mogyorós pele (2017), denevér (2016), ürge (2015), sün (2014).

 

Forrás: index.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> SOKUNK KEDVENCE LETT AZ ÉV VADVIRÁGA

>> A TERMÁLVIZEK 5 NEMZETKÖZI FŐVÁROSA