Félszázan futották meg a finn lépcsőt Veszprémben


2023.09.11 - Balatonica
lépcsők, láb, cipő

Múlt hétvégén több mint ötvenen gyürkőztek neki a veszprémi Kolostorok és kertek völgyét a Gulya-dombbal összekötő Rovaniemi lépcsőnél hagyományosan megrendezett futóeseményen. A finn-magyar civil összefogásból megépült meredek lépcsősor igazi sikertörténet, megérdemli az éves ünneplést.




Az idén 40 éves Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VEMAFI) elnökétől, Szoboszlai Andrástól származott az ötlet, hogy épüljön igazi lépcső a Kolostorok és kertek völgyéből a Gulya-dombra. Sok-sok évvel ezelőtt a városban járt finn vendégek az állatkert meglátogatása után felkeresték a gulya-dombi kilátót, ám amikor lejöttek róla, csak egy vízmosáson keresztül tudtak nagy nehezen leereszkedni a völgybe. A felismerésből finn-magyar összefogás lett, aminek eredményeként immár tíz éve annak, hogy a finn testvérvárosról elnevezett lépcsőn ma könnyedén bejárható a Gizella-kilátóból a Séd-völgyébe vezető gyönyörű sétaútvonal. 

A város legmeredekebb kiépített gyalogos útvonala a sportolók kiváló alapozóhelyévé vált. A lépcsőfutás idei résztvevői közül harmincan a kiírt szintet is teljesítették, ami tíz nagy kört jelent: egyetlen kör a Rovaniemi lépcsőn való lefutásból, a patakparton való futásból és a lépcsőn való felrohanásból állt. Képek itt.

Mint évek óta, az A part alatt nevet viselő játszótér kerítésén most itt láthatók voltak az alkalomra meghirdetett gyermekrajzok. Közülük az első díjas munka alkotóját anyukájával együtt fővárosi követségi látogatásra hívta Kaisa Leidy, az eseményt személyes jelenlétével üdvözlő finn tanácsos asszony; a többiek tárgyjutalomban részesültek.

 

Forrás: veol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÍGY BŐVÜL A VESZPRÉMI ÁLLATKERT

>> BALATONALMÁDIBAN SZÍNESRE FESTIK AZ UTCAI LÉPCSŐKET