Balatonalmádiban színesre festik az utcai lépcsőket


2023.02.15 - Balatonica
színes lépcsők

San Francisco, Rio de Janeiro, Isztambul és Szöul után Balatonalmádi is felkerülhet a színes lépcsős városok impozáns listájára. Február 28-i határidővel nyilvános pályázatot írtak ki alkotóművészek és művészeti oktatásban részesülő fiatalok bevonásával köztéri műalkotások létrehozására, méghozzá a város lépcsősorainak dekorálására.
Az izgalmas felhívást a Veszprém-Balaton 2023 Európai Kulturális Főváros programhoz kapcsolódva a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület tette közzé. A pályázat célja, hogy Balatonalmádi város területén található közterületi lépcsők színes műalkotásokká alakuljanak a város polgárai és az oda látogató nagyszámú turista örömére. Az egyesület reményei szerint a színes lépcsők jókedvre derítik majd a város lakóit és a látogatókat.

Öttagú bizottság – Deák Erika művészeti menedzser, filozófus, a Deák Erika Galéria tulajdonosa, Géczi János József Attila-díjas költő, író, képzőművész, egyetemi oktató, Szűcs Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Veszeli Lajos Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett, Veszprém Megye Érdemrend- és Prima díjas festőművész, Balatonalmádi város díszpolgára, Szenteleki Gábor Maticska Jenő-díjas festőművész – fogja az alkotók ötleteit elbírálni. Emellett a lakosok szavazatai is segítenek majd a kiválasztásban.

Kilenc helyszínre írták ki a pályázatot, minden lépcsősor egyedi megvalósítást kíván. Az egyesület további tervei szerint izgalmas kísérőprogramok is társulnának a projekthez, úgy mint lépcsőszemináriumok, akusztikus lépcsőkoncertek, felolvasások. Pályázhatnak magánszemélyek, csoportok, egyéni vállalkozók és cégek, egyesületek és alapítványok. A nyár folyamán elkészült művészi lépcsőket az iskolakezdés utáni időszakban, sajtótájékoztató keretében adják át szeptember-október folyamán.

Addig is nézegessétek a világ legkreatívabb utcai lépcsősorait a Bored Panda válogatásában!

 

Forrás: zaol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> SZÍNES HALAK LEPTÉK EL TAPOLCA BELVÁROSÁT

>> FÁBÓL KÉSZÜLŐ ALKOTÁSOKKAL GAZDAGODIK A BALATON-FELVIDÉK