100 év építészeti emlékei a Balaton-parton


2023.08.09 - Balatonica
siófok szot ezüspart üdülő

Júniustól szeptemberig a Balaton emblematikus építészeti emlékeit mutatja be a Várkert Bazár 100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton című szabadtéri tablókiállítása. Egy kellemes sétával végigbarangolhatjuk mi minden épült a balatonfüredi Királyi Magyar Yacht Club és a siófoki SZOT üdülő közötti évtizedekben.




A tavalyi Balaton retrospektív kiállítás után most ikonikus balatoni épületeket láthat tablókon a budapesti Várkert Bazár közönsége. A bemutató nagyjából százéves időszakot ölel fel a Balaton régió kultúrtörténetéből.

 

Királyi Magyar Yacht Club, Balatonfüred (Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum)

 

A tizenhárom kivilágított installáció egyik oldalán egy-egy híres balatoni szálloda, klubház, kápolna, vagy nyaraló, villa jelenkori arca, funkciója és építészeti karaktere látható, a másikon pedig archív felvételek mutatják be ugyanazt az épületet, a helyszín rövid történetével együtt. A jelenkori képeket Kárász Karolina, a Várkapitányság fotósa készítette.

 

Magyar Biológiai Kutatóintézet, Tihany (Fortepan / Somlai Tibor)

 

A tablókon látható üdülőhelyi épületek különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat mutatnak be. A fürdőtelepek fejlődése a déli vasút kiépítésének hatására indult el a 19. század utolsó évtizedeiben, amikor már elkezdett kibontakozni a térség karakteres építészete is, jelentős szállók és klubházak épültek a tóparton. A trianoni döntést követően, azáltal, hogy Magyarország elveszítette az erdélyi, felvidéki, adriai fürdőhelyeit, új lendületet kapott a Balaton-part. A világháború után megnövekedett a tópart iránti érdeklődés, amely a turisztikai fejlesztések és a kulturális élet gyors fejlődését eredményezte. A tóparti települések fejlesztésében aktívan részt vettek az önszerveződő helyi fürdőegyesületek, ekkor jött létre a Balatoni Intéző Bizottság, és az építészek is ekkor kezdték el megfogalmazni a régió egészét érintő építészeti irányelveket. Ezt a fejlődést a második világháború szakította meg, és csak 1956 után, a forradalmat követően indult újra a tópart fejlesztése.

 

Szántódi Rév (Fortepan / Főfotó)

 

A bemutató szeptember közepéig várja a látogatókat a Várkert Bazár Gloriette-hez vezető rámpáján. A kiállítás kurátora Wettstein Domonkos, akinek a Balatoni építészet címmel nemrég könyve is jelent meg a témában.

 

Forrás: mult-kor, Fotó: FORTEPAN (címlap: Záray Péter, 1986)

KAPCSOLÓDÓ

>> ITT TALÁLJÁTOK A LEGSZEBB BALATONI HÁZAKAT

>> POSZTAPOKALIPTIKUS ÉPÍTÉSZETI TÁBOR ZALAHALÁPON