Zrínyi Vár: az év emlékhelye


2023.05.15 - Balatonica
zrínyi vár makett

Május 13-án, az Emlékhelyek Napján adták át az év emlékhelyének járó díjat. Nyolc pályázó közül idén a szigetvári Zrínyi Vár nyert. A díjat 2020-ban alapították azzal a céllal, hogy a legaktívabb, az emlékhely státuszt a leginkább kiaknázó emlékhelyeket elismerjék vele.




Az év emlékhelye díjat az alapító Nemzeti Örökség Intézete szervezésében adták át múlt szombaton. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte: a díjjal azt értékelik, hogy az emlékhelyek mennyire használják ki a státuszukban rejlő lehetőségeket, mennyire szólítják meg a fiatalokat. Az idei pályázók közül a nyertes Szigetvár az emlékhely megismertetésére kreatív eszközöket használ, rendhagyó történelemórákat és viseletbemutatókat tart iskolákban, valamint tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásokat és családi vetélkedőket is szervez.

Salamon Ferenc, a Zrínyi-vár kapitánya megköszönte az elismerést és ígéretet tett, hogy mindez nem azt jelenti, hogy lezártak egy folyamatot, sokkal inkább azt, hogy amit elkezdtek, azt most már pozitív visszacsatolással fogják megerősíteni, tovább folytatni és fejleszteni. Az előző alkalmakkor a székesfehérvári Romkert, illetve a pákozdi nemzeti emlékhely lett a kitüntetett.

 

 

A vár jellegzetes, négy bástyás formáját az 1566-os híres török ostrom után nyerte el. Az Almás-patak szigetén – jól védhetősége miatt – a korábbi korokban is építkeztek, a 14. század óta ennek írásos nyoma is akad. Tavaly télen olvashattunk róla, hogy elkészült a vár teljes körű felújításának első üteme, amit egy élményalapú interaktív tárlat megnyitása jelzett. Tavaly nyáron pedig azzal kerültek be a hírekbe, hogy a várat körülvevő nyolchektáros parkot is megújítva adták át a látogatóknak, futókör és játszótér is épült. A tervek szerint a felújítási munkák folytatódnak.

A magyarországi emlékhelyeket két csoportba rendszerezik: vannak nemzeti és vannak történelmi emlékhelyek. Az utóbbi kategóriába a Balaton környékéről eddig a keszthelyi Festetics-kastély és Georgikon, valamint a veszprémi Vár utca kerültek be.

 

Forrás: kultúra.hu, Fotó: Szigetvár Zrínyi Vár Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> KÉT ÚJ HUNGARIKUMOT VÁLASZTOTTAK

>> ÁTADTÁK A KIPOFOZOTT KINIZSI-VÁRAT NAGYVÁZSONYBAN