Zarándokutat avatnak a Balaton-felvidéken


2023.04.03 - Balatonica
túrabakancsok lécekre akasztva

A Via Calvaria – Csendhegyek Útja projekt a bakonyi települések kálváriáit köti össze egy korábban kijelölt útvonalon. Hivatalosan nyáron avatják fel, lesznek különleges programok. A túraútvonalat zarándokoknak ajánlják, vagyis azoknak, akik lélekemelő helyekre és az elcsendesedés élményeire vágynak.




A magyarországi Via Calvaria egy olyan (egyelőre) észak-dunántúli túraútvonal, amely 14, többségében német gyökerű település Kálvária-építményeit köti össze egymással. A Via Calvarián útra kelők gyönyörű pannon tájakon, a Bakonyban és a Balaton-felvidék dombjain haladhatnak egyik kálváriától a másikig, útközben pedig elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeken, úgynevezett csendhegyeken időzhetnek el.

A programban részt vevő települések: Szentjakabfa, Vöröstó, Barnag, Veszprém-Gyulafirátót, Márkó, Bakonygyepes-Ajka, Magyarpolány, Városlőd, Jásd, Bakonynána, Olaszfalu, Zirc, Lókút, Bakonybél. A szervezők célja, hogy bevonják a helyi (részben német) közösségeket a programok előállításába, és hogy olyan rendezvénysorozatot indítsanak el, amely egy minőségi látogatói kört csábít ezekre a településekre.

 

Vöröstó kálváriája a Balaton-felvidéken (forrás: viacalvaria)

 

Az elmúlt közel háromszáz évben emelt kálváriák (a krisztusi keresztút emlékhelyei) kiemelkedő kulturális, természeti és épített örökséget képviselnek, amelyeket mindenképp érdemes felkeresnie azoknak, akik a tömegturizmus helyére keresnek új, felemelő élményt. 2023-ban, amikor Veszprém és a Balaton-régió Európa Kulturális Fővárosa, a kálváriás településeken 8 különleges program is várja a látogatókat, a túraútvonalak pedig nyártól lesznek elérhetőek a projekt honlapján.

 

Forrás: veol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EZEK MIND ERDŐREZERVÁTUMOK

>> HOVÁ KIRÁNDULJUNK EGY NAPRA? ÉSZAK ÉS DÉL