Viseld büszkén a szeplőket!


2022.11.22 - Balatonica
szeplős lány arc

Jennifer Lawrence, Emma Stone, Eddie Redmayne, Penelope Cruz: van valami közös bennük azon kívül, hogy mind a négyen sikeres filmsztárok, akik elnyerték az Oscar-díjat a karrierjük során? Van, méghozzá az arcbőrük, ugyanis kivétel nélkül mind szeplősek. Ma ezt a trendivé vált szépségfoltot ünnepeljük.




A Szeresd a szeplőidet! (Love Your Freckles) világnapján azt hangsúlyozzuk, hogy fogadd el a természet adta szépségedet. Manapság talán nem annyira forradalmi gondolat a szeplőket szépnek látni, hiszen egyre több világsztár fotózkodik smink nélkül, de egészen a közelmúltig másképp ítélték meg a szeplős arcbőrt.

A szeplők kicsi, barnás pöttyök a bőrön, főleg vörös és szőkés hajú embereknél jellemző, sokuknál a napfény hatására erősödik a megjelenésük. A szeplőhöz köthető MC1R gén variánsai akkoról mutathatók ki az emberi genotípusban, amikor őseink elhagyták Afrikát, mondjuk 100 ezer évvel ezelőtt. Közép-Ázsiában terjedt el igazán ez a bőrtípus, innen pedig a világ összes pontjára eljutott. Európába a kelták hozták vissza, szeretjük is a mai napig a vörös hajú északiakhoz társítani a szeplős bőrt, pedig kínai, japán, mediterrán, közel-keleti, és mostanra bizonyos afrikai népcsoportokban is előfordul.

Az angol freckle szó a 14. században tűnik fel, skandináv eredetű, a jelentése kihajt, szétszóródik. A magyar szeplő pedig ótörök származék és úgyszintén a hint, szétszór igéből (annak fordításából) vezethető le. Különböző korok különböző módokon ítélték meg a szeplősséget. A korabeli reklámok miatt biztosan, tudjuk, hogy az 1800-as évek végétől hosszú évtizedeken át a szeplőket szégyenteljes, csúnya foltoknak tekintették, amelyeket mindenáron el kellett tüntetni az arcbőrről.

A napozás és a lebarnult bőr divatba kerülésével fordult meg a trend, hiszen a nagydózisú napfény sokaknál előhozhatja a szeplőket. A '90-es évektől egyre inkább a fiatalos, egészséges, üde megjelenéssel lett egyenértékű a szeplős arc. Olyannyira, hogy a Chanel 1995-ben először a világon műszeplőkre dizájnolt terméket dobott a piacra. Szerencsére azóta is töretlenül szépnek látjuk a szeplőkkel pöttyözött arcokat.

 

Forrás: Glamour, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KIKEVERTÉK A NEM MÉRGEZŐ RUHAFESTÉKET

>> A HORVÁTOK DIVATBÓL VESZNEK KI SZABADNAPOT