A horvátok divatból vesznek ki szabadnapot


2022.10.18 - Balatonica
nyakkendők szekrényben

A horvátok minden év október 18-án nyakkendőt kötnek és ország-világ előtt büszkén ünneplik, hogy ezt az időtlen ruhadarabot az ő felmenőiknek köszönhetjük. A horvátok kabalája kiállta több évszázad divathullámait, megérdemli, hogy évente egyszer kihalásszuk a ruhásszekrény mélyéről.




Horvátországra leginkább az elérhető tengerparti nyaralás kapcsán gondolunk, miközben változatos történelemmel és megannyi nemzetközi karriert befutó egyéni teljesítménnyel is büszkélkedhet. Az ejtőernyő, a zeppelin, az ujjlenyomat-azonosítás és az MP3-lejátszó mellett a nyakkendő sem lenne ma közismert a horvátok kezdeményezése nélkül. Az eredetileg kravátnak nevezett vörös színű nyakbavaló (rövid, csomózott ruharadab) a horvát zsoldosok egyenruhájának tartozéka volt a 17. század óta. Tehát amit manapság ünnepi alkalmakkor vagy irodai öltözetként viselünk, egykor szegényes rongydarab volt, amit azzal a céllal hordtak, hogy megkülönböztesse a harcoló feleket a csatatéren.

A megkülönböztető ruhadarab híre hamarosan Nyugat-Európába is eljutott, és divatőrület lett a franciáknál. 1646-ban az akkor hét éves XIV. Lajos folyvást nyakkendőt viselt a királyi udvarban. A trend felkeltette az angolok figyelmét, akik később a mai szögletes formává szabták át a nyakkendő elülső részét. Horvátország ettől függetlenül a magáénak vallja a nyakkendő feltalálását, és 1998 óta külön emléknapot szentelnek neki, amelyet az Academic Cravatica nonprofit szervezet népszerűsít. 

Ha éppen Horvátországban töltenénk a napot, figyeljük meg, hogy a neves városok mind ünneplőben sziporkáznak, az iskolások egyenruhába bújnak, a szüleik a legjobb nyakkendőjükben buliznak este. A főváros, Zágráb turisztikai attrakcióvá válik, mivel számos rendezvényt a helyiek direkt erre a napra terveznek, köztük a város híres Cravat-ezredének felvonulását.

 

Az alábbi oktatóvideóban hat különböző nyakkendő kötési stílushoz kapunk útmutatót:

 

Forrás: croatia.hr, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 5 FESTŐI TÓVIDÉK ÖT KONTINENSEN

>> MESESZÉP BALATONI SZÁLLÁSHELYEK