Kikeverték a nem mérgező ruhafestéket


2022.11.16 - Balatonica
kiteregetett farmerek

Egy új fejlesztésnek köszönhetően hamarosan szintetikus anyagok hozzáadása nélkül fognak a szívárvány bármely színében tündökölni ruhatárunk kedvenc darabjai. A valódi áttörést jelentő laboratóriumi eljárás a növényvilág természetes színképző folyamatait fogja leutánozni.




A Huue nevet viselő (jelentése színárnyalat) vállalkozás természetes textilfestéket előállító kísérleteihez a Kaliforniai Berkeley Egyetem kampuszán született az ihlető gondolat, ahol Tammy Hsu, a cég tudományos főmunkatársa biomérnöki doktoriján munkálkodott. Az egyre növekvő biotechnológiai vállalat küldetése, hogy mérgező vegyszerek használata nélkül utánozza és reprodukálja a természet élénk színeit.

Az ötlet kevésbé eredeti, mint elsőre gondolnánk. Az 1800-as évek közepéig a színezékek természetes forrásokból származtak. Akadtak növények, rovarok és egyéb természeti erőforrások, amelyek színeiket kölcsönözték az emberi öltözetekhez. Aztán William Henry Perkin angol kémikus véletlen felfedezte az egyik első szintetikus színezéket, miközben a kőszénkátránnyal (a szén-gáztermelés sűrű, sötét, folyékony melléktermékével) kísérletezett, és ezek után elkerülhetetlen volt a mai értékén 11,1 milliárd dolláros textilfestékipar felvirágzása.

Mostanra sajnos nyilvánvalóvá vált ezeknek az ipari anyagoknak a környezetre és sok esetben az emberi egészségre is gyakorolt kártékony hatása. A Huue munkatársainak kutatása tehát kezdettől arra összpontosít, hogyan állíthatná elő a nagyipar igényeit is kielégítő természetes módon a ruhafestéket. A szabadalmaztatott eljárás biológiailag módosított mikrobákból varázsol színt a ruhaanyagra. A nagyratörő tervek között megannyi csodás szín (répavörös, flamingórózsaszín) környezetbarát előállítása szerepel, de kezdetben kizárólag a farmeranyaghoz szükséges indigókékre álltak rá. Ez utóbbinál például az indigócserjéből kinyert aminosavból és génmódosított kólibaktériumok erjesztéséből áll össze a jól ismert farmerszínezék. 

 

A Huue nem az egyenlet csapat, akik természetes színezékekkel próbálják kizöldíteni a ruhagyártást. Hozzájuk hasonlóan az angliai Colorfix is biológiai eljárást alkalmaz a természetben előállított pigmentek replikálására. Őket nemrégiben a svéd divatóriás H&M vezette be a köztudatba, demonstrálva, hogy keresztűz alá vett fenntarthatósági állításaik nem teljesen légből kapottak. 

Létezik még a Recycrom, amely vállalkozás a textilhulladék rostjait finom porrá alakítja, amely pigmentfestékként használható újabb szövetekhez és ruhadarabokhoz. Ők a közelmúltban a Pangaia anyagtudományi és divatcégge működtek együtt, hogy a színezékek felhasználásával földbarát kapszulakollekciót indítsanak el. 

 

Forrás: HVG / Greenbiz, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> NÉGY SZOBANÖVÉNY A SZÁRAZABB LAKÁSÉRT

>> AZ AVARBAN KÉKLŐ MÁJVIRÁG