Virtuális kiállítás nyílt a legnagyobb magyar sportsikereknek


2024.02.27 - Balatonica
München Olimpia Ferihegy Fortepan

Az ingyenes virtuális tárlathoz hasonló feldolgozás Magyarországon még nem volt. Az online térben olimpiai, világ- és Európa-bajnokok egykori győzelmei elevenednek meg, ahol a közönség bepillantást nyerhet a korabeli sportcsillagok legendás küzdelmeibe.




A 3D-múzeum két impozáns blokkból áll: az élő legendák és az angyalok tornyából. Mindenkinek külön szintje van a toronyban, amelyet Schüller Ferenc építész tervezett. Nagy Tímea, az Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke kiemelte, a múzeummal a mai kor kihívásainak eleget téve szerették volna megmutatni az egyes generációknak azt a világot, amelyben a halhatatlan bajnokok maradandót alkottak. Minden érintett maga rendezte be a róla szóló tárlatrészt, a relikviákat, a korfestő dokumentumokat.

Az egyesület tagjai, akik közül nyolcan a Nemzet Sportolói is egyben, folyamatosan járják az országot és pódiumbeszélgetéseket tartanak. A 3D-múzeum ezt a fajta küldetést egészítheti ki, amely a sikert, a munkába vetett hitet és a hazaszeretetet tárja az érdeklődők elé.

 

Az olimpiai bajnok vízilabda csapat, Helsinki 1952 (Fortepan /  Bojár Sándor)

 

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete idén ünnepli alapításának 33. évfordulóját. Tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc és Vaskuti István.

Halhatatlan legendák: Kárpáti György, Székely Éva, Wichmann Tamás, Kulcsár Győző, Földi Imre, Fenyvesi Csaba, Buzánszky Jenő, Sándor Károly, Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Albert Flórián, Polyák Imre, Zsivotzky Gyula, Puskás Ferenc, Csák Ibolya, Papp László, Hidegkuti Nándor, Kárpáti Rudolf, Sidó Ferenc, Kovács Pál, Gerevich Aladár, Kozma István, Bozsik József, Elek Ilona és Hajós Alfréd.

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: FORTEPAN / Bojár Sándor

KAPCSOLÓDÓ

>> A KESZTHELYI-ÖBÖLBŐL EGYETEMI EVEZŐS KÖZPONT VÁLHAT

>> MIÉRT KÖNNYEBB AZ ÉLET AZOKNAK, AKIK TÚRÁZNAK?