Újranyitja kapuit a hófehér kastély


2022.11.07 - Balatonica
díszes kupola mennyezet

Négy éves felújítási munkálatok után megszépülve várja a látogatókat a dégi Festetics-kastély. A klasszicista műremeket a hatalmas angolparkkal és a kistó szigetén álló hollandi házzal együtt lesz érdemes bejárnunk.




dégi Festetics-kastélyt a birtokot alapító Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás építette a család otthonaként 1810 és 1815 között. A klasszicista épületet a Magyar Nemzeti Múzeumot is megálmodó Pollack Mihály tervezte rengeteg olyan egyedi megoldással, ami a korban kuriózumnak számított. Az építtető Festetics elköteleződése révén a szabadkőművesség titkos központjává vált a birtok, amennyiben itt szállásolták el a szabadkőművesek féltve őrzött levéltárát. Az államosítás után 1996-ig gyermekotthonként működött.

A 2018-as bezárás óta csak az angolpark, a Szerpentin-tó, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak voltak látogathatók. Most a kastély homlokzati és a belső felújításán túl új kiállítást, kávézót és ajándékboltot is kap az épület. Az ünnpi átadás november 9-én esedékes.

(A kastély Facebook oldaláról, a szeptemberi Kulturális Örökség Napokról)

A kastélyt övező park tavának szigetén álló, hollandi ház nevű különleges épületet 1891-ben emelték Festetics Pál idején. A vörös téglás, németalföldi stílusban épült ház igazi kuriózum hazánkban. Földszintes része tehénistállóként szolgált, emeletes részében pedig a tüdőbeteg grófné Pejacsevich Lenke számára berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az istálló ammóniatartalmú levegőjét és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, ma egy fahídon átsétálva közelíthető meg. (Wikipedia)

 

Forrás: We Love Balaton, Fotó: Wikimedia Commons / Kovács Dániel

KAPCSOLÓDÓ

>> KÁPRÁZATOS VETERÁN AUTÓCSODÁK A FESTETICS BIRTOKON

>> BALATONFÜREDEN RANDEVÚZNAK AZ ÉV HÁZAI