Trónörökösök civilben. Kik ők?


2023.01.20 - Balatonica
drótokra függesztett korona

Minden eddigi könyveladási rekordot megdöntött Harry herceg kitárulkozó önéletírása. Lassan olyan érzésünk van, hogy királyi családba születni a legnagyobb átok e földön. Megnéztük hát, hogyan élnek azok a trónörökösök Európa-szerte, akik alól kihúzták a monarchia díszes szőnyegét, és azóta kénytelenek civilként helytállni.




Európában mindössze 12 olyan ország maradt, ahol így-úgy megőrizték a monarchikus államformát: Andorra, Belgium, Dánia, Hollandia, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nagy-Britannia, Norvégia, Spanyolország, Svédország és a Vatikán.

Legalább ugyanennyi európai országban elkergették a királyi családot a trónról. Az örökösök azonban a mai napig élnek. De hogyan, milyen körülmények között? Ki milyen új szerepet talált magának, amióta kénytelen volt levetni a korona-jogar-palást jelmezét? 

 

Ausztria-Magyarország

A történelemkönyvekből tudjuk, hogy az első világháború elvesztésével és az Osztrák-Magyar Monarchia széthullásával az utolsó királynak, IV. Károlynak is mennie kellett. Fia, Habsburg Ottó 1961-ig ragaszkodott a trónigényéhez, akkor viszont lemondott róla, így visszaengedték Ausztriába. Ottó 2011-es halála óta, az idén 62 éves Habsburg Károly a "trónörökös". Fiatal kora óta politizál, az Osztrák Néppárt színeiben az Európai Parlamentbe is beválasztották, de korábban vezetett tévés vetélkedőt is. Salzburgban él, három gyermeke született, de a feleségétől különvált. 

Budai Királyi Palota lerombolt Habsburg-lépcsője, 1945 / Fortepan 60137

 

Bulgária

Bulgáriában 1946-ban tartottak népszavazást arról, hogy ragaszkodnak-e még a koronázott uralkodójukhoz. Nos, az emberek 95.6 százaléka az egyértelmű NEM-re szavazott. Nos, a trónon akkoriban a 9 éves II. Simeon cár ült, akit tényleg nehéz lehetett komolyan venni ebben a tisztségben. A civil életben Szimeon Boriszov Szakszkoburgotszki néven jegyzett egykori cár a kommunizmus évtizedeit ugyan spanyolországi száműzetésben töltötte, a politikai fordulat után mégiscsak visszatért az országa élére, egész konkrétan ő volt a bolgár miniszterelnök 2001 és 2005 között. A jelenleg 85 éves élő történelem a Dalai Láma után a második legöregebb ex-uralkodó, aki hatalmi helyzetben volt a második világháború idején.

 

Görögország

A görögök ugyancsak népszavazást tartottak arról, hogy megtartsák-e a királyi családot maguknak, és úgy alakult, hogy ők is ellenük szavaztak. A döntés nem volt egyértelmű, addigra eléggé nagy zűrzavar dúlt a társadalom különböző rétegei között. Mindez 1973-ban történt, vagyis Görögország az a hely, ahol mostanáig a legutolsóként számoltak fel egy nagy múltú monarchiát. Az akkori király, II. Konstantin elmenekült és legközelebb a 2004-es olimpiai játékokra térhetett csak vissza. Az idős ex-király 2023. január 10-én, tehát bő egy héttel ezelőtt hunyt el Athénban. Fia, akit nemes egyszerűséggel Pavlos néven ismer a világ Londonban tanult, majd befektetési tanácsadóként dolgozott, mígnem megismerkedett egy amerikai örökösnővel, akivel Connecticutban családot alapított és sokáig ott nevelgették öt közös gyermeküket. Apja halálhírére bejelentette, hogy visszaköltözik szülőföldjére. Pavlos egyébként anyja révén dán herceg is egyben, de a trónra ott sem tarthat igényt.

 

Olaszország

Az olasz Savoyai-háznak nagyrészt azért kellett leköszönnie 1946-ban, mert előzőleg támogatták a szélsőjobboldali diktátor, Benito Mussolini politikai ámokfutását. Az akkor hatalmon lévő II. Umbertó elsőszülött fia még életben van. A hírhedt botrányhős Vittorio Emanuele élete egy vérbő olasz bűnfilmbe illene. A jólétet sosem vetette meg, többek között bankárként, repülőgép- és fegyverkereskedőként halmozta a vagyonát. Feleségnek egy svájci kekszgyáros család milliárdos lányát választotta. A törvénnyel többször összetűzésbe keveredett (1978-ban gyilkosság vádjával, 2006-ban korrupciós ügyek miatt folyt ellene eljárás), de végül mindannyiszor felmentették. Igazán forgathatnának az életéről egy monumentális filmet!

Képeslap (Nápoly, 1931) a királyi palota részletével / Fortepan, Kieselbach Gyula 

 

Portugália

Portugáliában 1910 óta nem tartanak igényt a királyi családra. Miután az utolsó uralkodó, II. Mánuel gyermektelenül halt meg, a lehetséges trónkövetelő az előző király dédunokája, Duarte Pio. A jelenleg 77 éves főnemesnek lenne is kedve az uralkodáshoz, de pechjére nem sikerült politikai erőt gyűjtenie maga köré hosszú élete során. Svájcban született és nevelkedett, de 1968-71-ben helikopter pilótaként harcolt a portugál gyarmati háborúban, amikor is Portugália afrikai gyarmatai (Angola, Mozambik, Bissau-Guinea) kivívták a függetlenségüket. Duarte Pio önhatalmúlag azóta is fellép politikai és kulturális ügyek lobbistájaként a portugál nyelvet beszélő világrészeken, így például kampányolt az Indonéziáról leváló Kelet-Timor szuverén államként való elfogadtatásáért, valamint minden évben tart egy elnöki beszédet, amelyben a Braganza-ház restaurációját (tehát az ő megkoronázását) tartja napirenden.

 

Oroszország

Mintha nem lenne elég nagy a felfordulás Oroszországban, ráadásnak még a Romanovok trónörökösi státuszáért is megy a lökdösődés. Köztudott, és mára bizonyított tény, hogy II. Miklós orosz cárt feleségével és összes gyerekével (köztük a mesehőssé vált Anasztáziával) együtt kivégezték és tömegsírba ásták 1918-ban, a szovjetek hatalomra jutása után nem sokkal. A jogörökösök így csakis azok a távolabbi rokonok lehetnek, akik a biztonságos messzeségből élhették túl ezt a korszakot. A befutó jelöltek között találjuk a madridi születésű Mária Vlagyimirovna nagyhercegnőt és a németországi születésű Karl Emichof herceget, akik mindketten II. Sándor cár késői leszármazottai. Egyelőre nem hirdetett eredményt az utókor.

 

Forrás: euronews, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 5 KASTÉLYSZÁLLÓ A TÖRTÉNELMI EURÓPÁBÓL

>> TITKOS KERT AZ ESTERHÁZY-KASTÉLYBAN