5 kastélyszálló a történelmi Európából


2022.12.09 - Balatonica
elegáns szálló fogadótere éjszaka

A történelem velünk él. De élhetünk mi is a történelemben. Utazzatok el velünk – legalább képzeletben – öt káprázatos kastélyszállóba, ahol múlt és jelen díszletei között járjuk végig Európa hosszú és gazdag történelmét. Ti melyik évszázadba utaznátok vissza legszívesebben?




Luttrellstown Castle

(Írország)

(Luttrelstown Castle Resort, Facebook)

A norvég Robert Ruttrell az 1400-as években jött Írországba, hogy az írek oldalán harcoljon különböző csatákban. Fizetségképp megkapta a Dublintól mindössze 6 kilométerre fekvő birtokot, ahol felépítette nevezett családi kastélyát. Az örökösök egészen az 1800-as évekig családi tulajdonban gondozták az ingatlant. Későbbi fordulópont, amikor a sörbáró Ernest Guinness a legidősebb lányának szánt esküvői ajándékként vásárolja meg a kastélyt. A lányt Aileennek hívták, és hosszú élete alatt (94 évesen halt meg) hűen gondozta a becses ajándékot, még a szállodává alakítás ötlete is tőle származik. Az impozáns vendéglistán szerepel Viktória királynő, Grace Kelly, Ronald Reagan. Beckhamék itt tartották az esküvőjüket. A szállodához tartozó 560 hektáros golfpálya Írország listavezetője.  

 

Aldourie Castle

(Skócia)

(Aldourie Castle & Estate, Facebook)

Az Aldourie kastélyszálló a legendás Loch Ness partján található, 10-15 percre a skót felföld fővárosától, Invernesstől. Az 500 hektáras birtokot évszázadokon át vadászatokra és sportolásra használták. Az 1626-os kiskastélyt 1903-ban bővítették ilyen hatalmasra. Rövid időn belül magáncélokra kölcsönzött menedékhellyé, luxus elvonulások színhelyévé vált. Helikopterleszálló biztosítja az elit vendégsereg teljes védettségét a lesifotósok elől. Népszerű mulatság a privát tűzijáték és a Robin Hood világát idéző sportvetélkedők. A 13 hálószobában egyszerre 28 vendég fér el, plusz a környező erdőkben 3-4 szobás kunyhókat is lehet bérelni. 

 

Hotel de la Cite

(Franciaország) 

(Hôtel de la Cité Carcassonne, Facebook)

A mai szállodát Carcassonne középkori falának lenyűgöző sáncára építették 1909-ben. A varázslatot a vastag fallal körülvett középkori kastélyélet rekonstruálása (egy mini falu) sugározza: mintha valódi időutazásban lenne részünk. A dombtetőn már a rómaiak korában is erődítmény állt, a legkorábbi leletek Kr.e. 100-ból valók. Ősi kereskedőutak csomópontjában magasodott, így stratégiai jelentősége betonbiztos volt az 1600-as évekig. A francia országrészek egyesítése óta békésebb időszakát éli. Jóideje van turisztikai húzóereje. A Szent Nazaire bazilikát a pápa 1096-os látogatása után húzták fel ugyanitt. A szálloda ehhez képest csecsemőkorúnak számít. 

 

Castelletto di Montebenichi

(Olaszország)

(Castelletto di Montebenichi, Facebook)

A Toszkána szívében keresendő ékszerdoboz az 1100-as évektől áll ezen a dombtetőn, és a kezdetek óta erdők, szőlőültetvények, olajfaligetek veszik körül. A régi időkben Firenze védelmi vonalához tartozott a Siena felől érkező támadásokkor. Az ugyancsak gyönyörűen konzervált falu ékköveként számon tartott kőkastélyban eredeti középkori díszítések és reneszánsz műremekek sorakoznak; a modern szállodát ezek közé rendezték be. A kastélybirtokért felelős ősi családok a Chianti borok leghíresebb termelői közé tartoznak. A környék értelemszerűen tele van szebbnél szebb látnivalókkal. 

 

Burg Altena

(Németország)

(Burg Altena, Facebook)

A kastély eredetijét a feljegyzések szerint Adolf és Everhard von Berg építtette 1108-ban, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. A következő évszázadokban elhanyagolták, majd 1455-ben le is égett. A részleges felújításokat követően előbb helyőrségként, később börtönként, kórházként, valamint szegények menedékházaként szolgált. Látható, hogy nem volt különösebben megbecsülve. A 20. század elején gondoltak egy merészet és felépítették a ma látható szemkáprázatató épületegyüttest, aminek tehát kevés köze van az előzményekhez. Ezt hívjuk historizáló építészetnek, amikor úgy teszünk, mintha történelmi emlékhelyet látogatnánk, miközben annak már nyoma sincs. Az Altena igazi jelentősége, hogy itt nyitották meg a legelső hostelt (1914-ben), azaz ifjúsági szállót, ami máig működik. Mellette étterem, múzeum, nyaranta középkori fesztivál várja az utazóközönséget.

+5 Ha pedig itthon szeretnétek fényűző terekben kényeztetni magatokat, nézzétek át a Funzine idevágó jóízlésű ajánlóját.

 

Forrás: BigBoyTravel, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÜNNEPEKKOR BEDUGULT REPTEREK. MELYIKET KERÜLJÜK?

>> KETYEG AZ IDŐ! LEGENDÁS TORONYÓRÁK